Dostupni linkovi

I peti dan blokade na severu Kosova zbog odluke o tablicama


Specijalna policija Kosova sa oklopnim vozilima na Jarinju, Kosovo, septembra 2021.
Specijalna policija Kosova sa oklopnim vozilima na Jarinju, Kosovo, septembra 2021.

Granične prelaze Jarinje i Brnjak na severu Kosova već peti dan blokirali lokalni Srbi, tako što su napravili barikade parkiranjem teških teretnih vozila, pa je granice moguće preći samo pešaka.

Na oba prelaza na severu i dalje se nalazi i Specijalna jedinica Policije Kosova.

Sve ovo se dešava zbog odluke kosovskih vlasti da uvede probne tablice za srpske registarske oznake ali i da se počne sa konfiskacijom tablica sa gradovima na Kosovu koje izdaje Srbija.

Portparol Policije Kosova, Baki (Kelani) Keljani, u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE), potvrđuje da je četvrta noć na barikadama protekla miro, a ista situacija je i u petak (24. septembar), petog dana blokade graničnih prelaza Jarinje i Brnjak.

Ponovo barikade na sjeveru Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00

Iako su pojedini mediji, kao i Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije, izveštavali kako je bilo incidenata u kojima je Specijalna jedinica Policije Kosova pretukla kosovske Srbe, iz Policije Kosova to demantuju i navode da do sada incidenti nisu zabeleženi.

Keljani podvlači da je situacija na severu Kosova nepromenjena i dodaje da kosovski Srbi prelaze na severu prema Srbiji blokiraju, osim teškim teretnim vozilima, i nabacanim šljunkom.

Na barikadama na severu Kosovu gotovo sve vreme prisustvuju i politički predstavnici Srba iz Srpske liste, vodeće partije kososkih Srba, koja ima podršku zvaničnog Beograda.

Prethodno je 22. septembra, pemijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti od gradonačelnika na severu, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, zatražio da prekinu sa blokadom graničnih prelaza Jarinje i Brnjak.

Kao rešenje za novonastalu situaciju, Kurti je predložio da Priština i Beograd treba da u potpunosti uklone probne tablice.

Građani Kosova, koji su imaju RKS (Raepublika Kosovo) tablice u proteklih 10 godina vade probne tablice prilikom ulaska na teritoriju Srbije.

Sa druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 21. septembra zatražio da se situacija vrati u pređašnje stanje, kako bi se nastavili razgovori u Briselu o normalizaciji odnosa dve strane,

U međuvremenu, Evropska unija, koja posreduje dijalogom Koosva i Srbije, je pozvala na hitnu deeskalaciju situacije na severu Kosova i pozvala dve strane da se vrate za pregovarački sto.

XS
SM
MD
LG