Dostupni linkovi

Stano: Susret glavnih pregovarača Srbije i Kosova 16. novembra u Briselu 


Peter Stano, portparol EU
Peter Stano, portparol EU

Naredni susret glavnih pregovarača Srbije i Kosova biće održan u utorak, 16. novembra, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE), Peter Stano, portparol Evropske unije.

“Oni će se okupiti u Briselu i nastaviti da razgovaraju o primeni prethodnih sporazuma, otvorenim pitanjima i kako ići dalje”, naveo je Stano.

Petar Petković iz Beograda i Besnik Bislimi (Bisljimi) iz Prištine su se poslednji put sastali u okviru dijaloga krajem septembra kada je postignut dogovor o deeskalaciji na severu nakon tenzija koje su nastale zbog odluke kosovske vlade da uvede mere reciprociteta za registarske tablice vozila koja ulaze u Kosovo iz Srbije.

U međuvremenu, 21. oktobra održan je prvi sastanak radne grupe koja je formirana kao rezultat dogovora koji je postgnut među stranama, a koja ima mandat da pronađe trajno rešenje za registarske tablice. Radnom grupom predsedavaju predstavnici EU, a u njoj učestvuju predstavnici Beograda i Prištine.

Ova grupa mora njakasnije nakon šest meseci, tj. u aprilu da predlog rešenja predstavi na najvišem nivou, odnosno pred predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Albinom Kurtijem (Aljbin).

Međutim nema naznaka da ċe ubrzo, odnosno pre aprila doći do susreta lidera.

Portparol EU Peter Stano insistira da dijalog nije zastao.

“Fokusirani smo na postizanje rezultata i rešavamo probleme napornim radom. Dijalog nije zastao i nastavlja se svakodnevnim angažovanjima i radom specijalnog predstavnika EU, Miroslava Lajčaka – ne samo sa stranama već i unutar EU, u širem regionu kao i na međunarodnoj sceni”, izjavio je Stano.

XS
SM
MD
LG