Dostupni linkovi

Održan prvi sastanak radne grupe o registarskim tablicama za vozila iz Srbije i Kosova


Miroslav Lajčak, izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije veruje da će za šest meseci predstaviti konkretne nalaze
Miroslav Lajčak, izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije veruje da će za šest meseci predstaviti konkretne nalaze

U četvrtak, 21 oktobra održan je prvi sastanak radne grupe o registarskim tablicama za vozila iz Srbije i Kosova.

„Jutros sam u Briselu dočekao stručne delegacije na prvom sastanku Radne grupe za registarske tablice, dogovoren 30. septembra. Grupa kojom predsedavaju moji savetnici sastajaće se redovno. Verujem da će za šest meseci predstaviti konkretne nalaze”, objavio je specijalni predstavnik Evropske unije (EU), Miroslav Lajčak.

Za formiranje radne grupe su se usaglasile Srbija i Kosovo, kada je postignut dogovor o deeskalaciji na severu, i nakon tenzija koje su nastale kada je vlada u Prištini, 20 septembra uvela mere reciprciteta za registarske tablice za vozila koja ulaze na Kosovo iz Srbije. Grupa ima za cilj pronalazak trajnog rešenja za registarske tablice, "zasnovanog na standardima i praksi EU".

Ova radna grupa ima mandat da najkasnije nakon šest meseci izađe sa konkretnim preldozima o pronalasku rešenja. Nalazi grupe ċe biti predstavljeni na susretu koji ċe se održati na najvišem političkom nivou, što podrazumeva predsednika Srbije, Aleksandra Vučiċa i premijera Kosova, Albina Kurtija (Aljbin).

Radnom grupom predsedavaju predstavnici EU, a u njoj učestvuju predstavnici Beograda i Prištine.

Portparol EU, Peter Stano je nagovestio da ċe se u međuvremenu, susreti glavnih pregovarača i lidera u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa „održati nezavisno” od radne grupe.

Međutim nema naznaka da ċe ubrzo doċi do susreta lidera, a Lajčak je ranije nagovestio da ċe se pregovarači sastati pre kraja ove godine.

XS
SM
MD
LG