Dostupni linkovi

Kosovski policajaci koje je sud u Srbiji pustio da se brane sa slobode vratili se na Kosovo


Kosovski policajci pušteni iz pritvora u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

Kosovski policajci pušteni iz pritvora u Srbiji

Trojica pripadnika Kosovske policije koji su sredinom juna bili uhapšeni u Srbiji, odlukom tamošnjeg suda u Kraljevu, pušteni su 26. juna da se brane sa slobode i odmah nakon toga vratili su se na Kosovo u ranim popodnevnim satima.

Protiv policajaca, koji su bili uhapšeni 14. juna u Srbiji, potvrđena je optužnica, saopštio je Sud u Kraljevu.

Tereti ih se da su počinili krivično djelo nedozvoljena proizvodnja, držanje i promet oružja i eksploziva, za koje je predviđena kazna do 12 godina zatvora.

Beogradski advokat Gradimir Nalić, koji u Srbiji zastupa trojicu policajaca, potvrdio je prethodno za Radio Slobodna Evropa (RSE) da im je pritvor ukinut i da ih puštaju da se brane sa slobode. Rekao i da "u interesu klijenata" ne može više ništa da kaže o ovom slučaju.

Fatmir Hadžoli, sekretar za Kosovo u Kancelariji za vezu u Beogradu, sa trojicom oslobođenih kosovskih policajaca, 26.06.2023.
Fatmir Hadžoli, sekretar za Kosovo u Kancelariji za vezu u Beogradu, sa trojicom oslobođenih kosovskih policajaca, 26.06.2023.

Nakon toga, potvrda je stigla i iz suda u Kraljevu.

"Nakon što je sproveden prethodni postupak i podignuta optužnica od strane Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu protiv osumnjičenih lica B.S., R.Z. i Š.M. ... vanpretresno veće Višeg suda u Kraljevu je potvrdilo optužnicu protiv navedenih okrivljenih i donelo rešenje kojim je okrivljenima ukinut pritvor", navodi se u saopštenju.

Priština smatra da Srbija treba odgovarati

Priština od početka tvrdi da su policajci kidnapovani sa teritorije Kosova, a Beograd da su uhapšeni na teritoriji Srbije.

"Iako smo radosni što su se vratili svojim porodicama, ova otmica predstavlja ozbiljno kršenje ljudskih prava i mora naići na ukor", napisao je premijer Kosova Albin Kurti na Twitteru.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je, između ostalog, da oslobađanje policije "ne oslobađa Srbiju odgovornosti za ovaj flagrantni čin agresije na Kosovo".

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželal Svečlja (Xhelal Sveçla) se sastao u ponedeljak popodne, 26. juna sa trojicom kosovskih policajaca.

U saopštenju se navodi da su policajci “relativno dobrog zdravstvenog i psihičkog stanja”, te da imaju jaku želju da nastave da “brane ustavnost i zakone Kosova”.

Svečlja je takođe zatražio odgovornost Srbije u ovom slučaju, odnosno da “bude osuđena zbog agresije”.

Kosovski policajci tokom susreta sa ministrom unutrašnjih poslova
Kosovski policajci tokom susreta sa ministrom unutrašnjih poslova

On je prethodno rekao je da će se progon policajaca iz Srbije nastaviti na slobodi, "iako je njihovo puštanje danas dobra vest".

"Potvrđivanje optužnice i puštanje na slobodu u redovnom postupku nastavak je nastojanja Srbije da zataška policijsko-vojnu agresiju na teritoriju Republike Kosovo", rekao je Svečlja, ponovivši da je policija "bila na službenoj dužnosti, na teritoriji Republike Kosovo" kada su uhapšeni.

"Oni treba da budu pušteni bezuslovno i Srbija treba da odgovara za narušavanje teritorijalnog integriteta Republike Kosovo", rekao je Svečlja.

EU i lideri Albanije i Mađarske zadovoljni potezom Beograda

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Oliver Varhelyi) pozdravio je to što su "srpske vlasti pustile iz pritvora tri ranije uhapšena kosovska policajca".

"Deeskalacija se mora nastaviti, novi opštinski izbori treba da se organizuju bez odlaganja i treba da se sprovedu sporazumi iz dijaloga, uključujući i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu", objavio je Varhelji na Twitteru.

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da je "povratak kosovskih policajaca kući odložena, ali i dalje veoma dobra vijest".

"...jer, prvo, stavlja tačku na proizvoljno lišavanje slobode tri osobe koje nisu počinile nikakav zločin, a drugo, ponovo otvara put deeskalacije i dijaloga", napisao je Rama na Tviteru.

Premijer Mađarske Viktor Orban, napisao je na Twitteru, da ga je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obavijestio da će "u skladu sa našim dogovorom od prošle sedmice, Srbija uskoro pustiti iz pritvora kosovske policajce".

"Veoma cijenimo korak Aleksandra Vučića", naveo je Orban.

Međunarodna zajednica je u više navrata tražila bezuslovno oslobađanje policajaca za koje je Vlada Kosova navela da su ih srpske vlasti "kidnapovale" nakon što je kosovska policija uhapsila Srbina Milluna Millenkovića 13. juna zbog sumnje u organizovano nasilje nad pripadnicima NATO misije, KFOR, na severu Kosova.

Napetosti u ovom dijelu Kosova, naseljenom većinom Srbima, napeto je od kraja maja, kada je kosovska policija pomogla novoizabranim načelnicima opština albanske nacionalnosti da uđu u opštinske zgrade, uprkos otporu lokalnog stanovništva. Iste objekte koriste i srpske paralelne strukture na Kosovu.

Tenzije su kulminirale 29. maja, kada su se srpski demonstranti sukobili sa vojnicima KFOR-a. Prijavljeno je na desetine povrijeđenih s obje strane.

Međunarodna zajednica stalno traži od Kosova da deeskalira situaciju, odnosno da povuče specijalne policijske jedinice sa severa, organizuje nove lokalne izbore i vrati se dijalogu za normalizaciju odnosa sa Srbijom.

Od zvaničnog Beograda se, pak, traži da obezbedi bezuslovno učešće Srba na eventualnim lokalnim izborima. Vanredne izbore u aprilu, na kojim su izabrani načelnici albanske nacionalnosti, srpska zajednica je bojkotovala.

XS
SM
MD
LG