Dostupni linkovi

Bislimi negira da je kosovska strana odbila susret u okviru dijaloga s Beogradom


Kosovski glavni pregovarač Besnik Bislimi, Brisel, 29. septemabar 2021.
Kosovski glavni pregovarač Besnik Bislimi, Brisel, 29. septemabar 2021.

Kosovski glavni pregovarač Besnik Bislimi (Bisljimi) negirao je tvrdnje svog beogradskog sagovornika Petra Petkovića da je kosovska strana odbila trilateralni susret u okviru dijaloga.

Prema Bisljimijevim rečima zajednički susret je imao za cilj pripremu za budući sastanak između kovskog premijera Albina Kurtija (Aljbin) i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Insistirao sam da se sastanem sa Petkovićem. Međutim čini se da to nije zanimalo srpsku stranu koja je posle izašla pred medije naglasivši da je Bislimi odbio. Ovo će se potvrditi i iz samog Lajčakovog kabineta”, izjavio je novinarima u Briselu Bensik Bislimi.

Glavni pregovarači Srbije i Kosova nisu se sastali u utorak, 22. februara, bez obzira na nastojanje evropske strane da organizuje zajednički susret.

Više od deset sati su trajali razgovori specijalnog predstavnika Evropske unije (EU) za dijalog Miroslava Lajčaka sa predstavnicima delegacija.

Glavni pregovarač Srbije Petar Petković medijima je izjavio da do zajedničkog susreta nije došlo zato što je to odbio njegov prištinski kolega.

Petković je na svom Twitter nalogu u sredu, 23. februara napisao: "Juče sam u Briselu sa delegacijom iz Beograda proveo 11 sati razgovaraju sa Miroslavom Lajčakom. Da je Bisljimi hteo razgovor sa mnom, imao bi ga istog momenta, jer zato sa i išao u Brisel - da razgovaramo! ZSO, energetiku i ostale sporazume Priština mora da ispuni, ne da ih izbegava".

Lajčak je nagovestio da se strane približavaju postizanju dogovora o nekim dokumentima.

“Ali kao i često, poslednji korak je najteži”, objavio je Lajčak na Twitteru potvrdivši da se rad na tome nastavlja.

Prema nezvaničnim informacijama, dogovor koji Lajčak najavljuje tiče se finalizacije sporazuma o energetici i određivanja smernica kako se taj dogovor treba provesti na severu Kosova.

XS
SM
MD
LG