Dostupni linkovi

Kosovo: Izlaznost na izborima 44 odsto


Izbori u Severnoj Mitrovici, 24. april 2016.
Izbori u Severnoj Mitrovici, 24. april 2016.

Prema prvim preliminarnim rezultatima OEBS-a na Kosovu je glasalo oko 47.000 birača, što je 44 odsto biračkog tela, Očekuje se da se materijal iz svih srpskih sredina prikupi u dve logističke baze na Kosovu, u Prištini i Severnoj Mitrovici, odakle se očekuje da će oko ponoci krenuti transport ka Raški i Vranju, na brojanje i dalju administrativnu proceduru, potvrdio je za program RSE portparol OEBS-a Senad Šabović.

U srpskim sredinama na Kosovu glasalo se na 90 biračkih mesta raspoređenih na 21 lokaciji. Izbori su protekli u svetlu negodovanja građana, kojih nije bilo na biračkim spiskovima, kao i velikih gužvi na biračkim mestima, pa se na nekima glasalo do 22 časa.

Tenziju i nervozu kod glasača danas su dodatno izazvali neažurirani birački spiskovi, pa mnogi nisu mogli da ostvare svoje biračko pravo. Senad Šabović je potvrdio za RSE da incidenti i neregularnosti nisu zabeleženi, ali da je postojao problem sa nepotpunim biračkim spiskovima.

„Zabeleženo je da jedan broj ljudi nije uspešno nađen na biračkom spisku, trudimo se da što više pomognemo tu. Mi smo biračke spiskove dobili kao što znate, to je jedini da kažem problem.“

On kaže da ne zna tačan broj onih koji se nisu pronašli na biračkim spiskovima, ali da smatra da taj procenat nije velikih razmera.

„Prvenstveno se radi o raseljenim licima, koja su često menjala boravište u poslednjih desetak godina i to je kategorija glasača najviše pogođena ovim problemom, ali ima i drugih“, rekao je on.

Građanin Severne Mitrovice koji nakon 30 godina nije u prilici da glasa, kaže da je razočaran, i da smatra da je organizacija loša.

Regionalna direkcija policije Mitrovica sever sačinila je operativni plam asistencije OEBSu u prikupljanju glasačkog materijala. „Nema nikakvih problema, pripadnici policije pružaju asistenciju OEBSu prilikom pratne senzitivnog materijala, do mesta gde se prikupljaju glasački listići“, naglasio je Željko Bojić, šef operative za RSE.

Kosovska opozicija ocenila je neustavnim i neprihvatljivim to sto je Vlada Kosova dopustila da se na Kosovu odrze srpski izbori. U vladi Kosova kažu da se radi smo o prikupljanju glasova,a ne o srpskim izborima.

"Vučić 52 posto, Dačić 17%, Šešelj 7%, a izgleda da i ultraradikalna partija, Dveri, ima šanse da uđe u parlament. Demokratska partija jedva da je prešla prag. Ovako nije bilo ni '90-tih", napisao je na svom Facebook profilu gradonačelnik Prištine, Špend Ahmeti, inače iz opozicionog pokreta Samoopredeljenje.

Srbi na Kosovu su glasali deset odsto više u odnosu na parlamentarne izbore 2014, kada je glasalo 34,42 odsto upisanih birača.

XS
SM
MD
LG