Dostupni linkovi

Brnabić poslala Briselu rezerve Srbije na obaveze iz Ohrida


Premijerka Srbije Ana Brnabić sa liderima EU i zemalja Zapadnog Balkana na samitu u Briselu 13. decembra 2023.
Premijerka Srbije Ana Brnabić sa liderima EU i zemalja Zapadnog Balkana na samitu u Briselu 13. decembra 2023.

Srbija je u sedištu Evropske unije (EU) podnela dopis kojim je izrazila rezerve koje se odnose na obaveze koje proizilaze iz sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa sa Kosovom, uključujući i aneks primene.

Ovaj dokument je predat na dan samita Evropskoj službi za spoljno delovanje (EEAS) na čijem je čelu šef evropske diplomatije Josep Borrell (Žozep Borelj) koji posreduje u dijalogu Srbije i Kosova.

Stav Srbije oko ovog pitanja je podnet povodom usaglašavanja sa deklaracijom samita EU-Zapadni Balkan koji je održan 13. decembra u Briselu.

Deklaracija koju su usvojili 27 šefova država i vlada EU i sa kojom su se, kako stoji u zvaničnom dokumentu, uskladile sve zemlje regiona, poziva Prištinu i Beograd da postignu brzi napredak u normalizaciji njihovih odnosa.

Takođe, u deklaraciji se pozivaju strane "da bez daljnih odlaganja ili preduslova potpuno sprovedu Sporazum o putu normalizacije i njegov Aneks o sprovođenju, kao i sve prošle sporazume".

"Sporazum o putu ka normalizaciji i aneks za njegovu implementaciju, kako je navedeno u deklaraciji (sa samita), smatra se prihvatljivim isključivo u kontekstu koji se ne odnosi na de facto i de jure priznanje Kosova, navodi se u pismu koje je poslala premijerka Srbije Ana Brnabić.

"Republika Srbija", navela je dalje premijerka, "ističe da se ovo opredeljenje ne proteže na priznavanje članstva Kosova u UN, sistemu organizacija i agencija UN, niti na takozvani teritorijalni integritet Kosova."

Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid u ovo pismo koje je premijerka Srbije poslala sedištu EEAS-a.

Izvori iz EU su potvrdili verodostojnost pisma. Više izvora je ponovilo za RSE da se Srbija 13. decembra uskladila sa završnom deklaracijom sa samita EU-Zapadni Balkan a da ovo pismo Brisel tumači kao nacionalnu poziciju Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin Kurti) su 27 februara u Briselu postigli sporazum o putu ka normalizaciji odnosa.

Oni su se 18. marta u Ohridu dogovorili o aneksu primene ovog sporazuma. Ovi dogovori nisu potpisani jer je to odbio Vučić.

Bez obzira na to, za EU sporazum je validan i pravno obavezujući za obe strane od trenutka kada je postizanje dogovora saopštio i potvrdio Žozep Borelj (Josep Borrell), 18. marta na kraju sastanka.

XS
SM
MD
LG