Dostupni linkovi

Promeniti pregovarački okvir EU ako je priznanje Kosova uslov, kaže Brnabić


Premijerka Srbije Ana Brnabić
Premijerka Srbije Ana Brnabić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je 17. juna u Ohridu da pregovarački okvir Evropske unije (EU) za Srbiju treba promeniti ukoliko je priznanje Kosova uslov za članstvo.

Međutim, ona je ocenila da će to biti teško učiniti jer, kako je objasnila, pet zemalja EU nije priznalo nezavisnost Kosova.

"U dokumetima Evropske unije ne piše da je priznanje Kosova uslov da Srbija uđe u EU", dodala je Brnabić.

Ona je na sesiji Prespa foruma za dijalog u Severnoj Makedoniji rekla da se u EU sve više jasno naglašava da Srbija ne može da postane članica bez priznavanja nezavisnosti Kosova.

Ocenila je da se pojedinačni stavovi menjaju ,ali da su oni mnogo različiti od oficijalne pregovaračke pozicije sa EU, te da u zvaničnom stavu EU nema ni reči o potrebi da se prizna Kosovo.

"Kaže se normalizovanje, i kada se govori o Kosovu, koje je sa zvezdicom, piše da je u saglasnosti sa rezulucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, što znači da je Kosovo sastavni deo Srbije", izjavila je Brnabić.

Pre sedam dana kancelar Nemačke Olaf Šolc je u prvoj službenoj poseti Srbiji u Beogradu izjavio da je krajni cilj pregovora Beograda i Prištine uz posredstvo Evropske unije međusobno priznanje Srbije i Kosova jer, kako je rekao istog dana u Prištini, bez toga se ne može u članstvo EU.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da to čuje prvi put od nekoga iz EU ali da će Beograd nastaviti da, kako se izrazio, poštuje poredak Ujedinjenih nacija.

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (EP) usvojio je 14. juna izveštaj u kom se prvi put poručuje da konačni sporazum između Srbije i Kosova treba da bude zasnovan na uzajamnom priznanju. Za ovaj izveštaj je glasalo 50 članova AFET-a, protiv je bilo pet, a tri uzdržana.

Osim odnosa sa Kosovom i vladavine prava u zemlji, izglasani izveštaj obuhvata i usklađivanje sa politikama sankcija protiv Rusije, kao kriterijum za ukupan napredak Srbije u pristupnom procesu u EU.

XS
SM
MD
LG