Dostupni linkovi

Vlade Srbije i Kosova da se pridruže stavu EU, pozvale NVO iz obe zemlje


Ukrajinski dobrovoljac u Kijevu, dok teče treća nedelja Ruske invazije na Ukrajinu, mart 2022. godine, ilustracija.
Ukrajinski dobrovoljac u Kijevu, dok teče treća nedelja Ruske invazije na Ukrajinu, mart 2022. godine, ilustracija.

Grupa od 30 nevladinih organizacija iz Srbije i sa Kosova osudila je agresiju Rusije na Ukrajinu i pozvala vlade svojih zemalja da se pridruže stavu Evropske unije (EU).

“Ruska invazija na Ukrajinu negativno je uticala na međunarodni poredak zasnovan na pravilima”, saopštila je grupa nevladinih organizacija iz Srbije i sa Kosova.

“Zapadni Balkan je posebno ranjiv na globalna dešavanja, koja ugrožavaju međunarodno pravo, demokratiju i ljudska prava”, navodi se u saopštenju koje je medijima u ime grupe od 30 nevladinih organizacija iz dve zemlje, prosledila nevladina organizacija Građanske inicijative.

“Mi, predstavnici organizacija civilnog društva sa Kosova i iz Srbije, osuđujemo agresiju Rusije na Ukrajinu i pozivamo naše vlade da se pridruže stavu Evropske unije”, dodaje se u soapštenju.

Grupa nevladinih organizacija iz Srbije i sa Kosova apelovala je i da se nastavi dijalog između Kosova i Srbije, u cilju obezbeđivanje održivog mira, prosperiteta i blagostanja svih građana.


Nakon što je Rusija 24. februara započela invaziju na Ukrajinu u najvećem napadu na evropsku zemlju posle Drugog svetskog rata, Sjedinjene Države, EU i Velika Britanija, uvele su sankcije Rusiji, ali ne i Srbija.

Srbija se 2. marta na sednici Generalne skupštine UN-a pridružila osudi invazije Rusije na Ukrajinu, ali su srpski zvaničnici u više navrata isticali da neće uvoditi sankcije prema Rusiji.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti izjavio je 25. februara, da se Vlada Kosova pridružila ekonomskim i finansijskim sankcijama koje su Rusiji uvele zemlje članice EU i SAD.

XS
SM
MD
LG