Dostupni linkovi

Smene i ostavke u Kriznom štabu Valjeva


Prazne ulice Valjeva, fotoarhiv
Prazne ulice Valjeva, fotoarhiv

Na čelu Stručno-operativnog tima za suzbijanje epidemije korona virusa koji je formirao Krizni štab za vanredne situacije u Valjevu, gradu u zapadnoj Srbiji, na oko sto kilometara udaljenom od Beograda, u kratkom vremenskom periodu došlo je do nekoliko smena i ostavki.

Sa blizu 150 lica zaraženih korona virusom, Valjevo je u redu gradova u Srbiji pogođenijih epidemijom.

Prva smena

Krizni štab za vanredne situacije na čelo Stručno-operativnog tima za suzbijanje pandemije korona virusa, najpre je sredinom marta postavio Mariju Gavrilović, epidemiološkinju i direktorku Zavoda za javno zdravlje u Valjevu.

Ubrzo je usledila njena smena na sednici na kojoj nije prisustvovala, jer je tada bila u izolaciji, a da je smenjena Gavrilović je, kako nam je u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdila, videla u medijima.

Stručno-operativni tim je formiran na početku proglašenja epidemije na predlog Kriznog štaba sa ciljem da izveštava o stanju na području grada i predlaže adekvatne mere na suzbijanju širenja korona virusa.

Ovo telo broji sedam članova, a čine ga predstavnici zdravstvenih i inspekcijskih ustanova u gradu, kao i predstavnici Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Drugo postavljenje i ostavka

Na mesto rukovodioca ovog stručnog tela početkom aprila je postavljena Branka Antić, specijalistkinja opšte medicine i direktorka Doma zdravlja u Valjevu.

Međutim, Antić je nedugo potom, nakon desetak dana dala ostavku na to mesto, pa je Štab na čelo Stručno-operativnog tima ponovo vratio Mariju Gavrilović.

Treći korak: Ostavka i vraćanje

„Ja to naravno nisam prihvatila, a niko me pre toga ništa nije pitao. Prosto ne vidim svrhu da vas neko tako smenjuje i postavlja, a ono što ja želim da radim je moja struka“, rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Marija Gavrilović.

Branka Antić u telefonskom razgovoru za RSE objasnila je da je dala ostavku jer je ona mislila da treba samo da menja svoju koleginicu dok je ona u izolaciji i dodala da sada nije vreme za razmirice i rasprave i da to treba ostaviti kada epidemija prođe.

Odbila ponuđenu poziciju

Marija Gavrilović rekla je da nije prihvatila da ponovo bude na čelu Stručno-operativnog tima jer želi da se bavi samo stručnim radom i ne želi da bude odgovorna za, kako je istakla, neke odluke na koje ne utiče i nema uvid šta stoji iza njih.

„U nadležnosti tog Stručno-operativnog tima su još neke stvari u koje ja nemam uvida i nemam vremena u ovoj situaciji da se time bavim i na kraju krajeva mislim da to nije moj posao. A da budem odgovorna za nešto u šta nemam kompletan uvid nemam nameru“, rekla je ona. Na pitanje da li misli i na raspodelu sredstava koja su donirali valjevski privrednici za pomoć zdravstvenim ustanovama u uslovima pandemije, doktorka kaže:

„Između ostalog i to i još neke druge stvari sa kojima se ja ne bih složila.“

Valjevski privrednik Aleksandar Blažič, koji koordinira ovu humanitarnu akciju svojih kolega rekao jeza Radio Slobodna Evropa da je do sada prikupljeno preko 10 miliona dinara (više od 80.000 evra) i da je uključeno stotinak privrednika, a da su sredstva namenjena za Opštu bolnicu, Dom zdravlja i Zavod za javno zdravlje u Valjevu.

Koje su ponude odbijene?

On je napomenuo i da je bilo predloga od strane Štaba da sredstva sa ovog računa budu angažovana za neke druge namene ali da su se privrednici tome usprotivili i da to nije učinjeno.

Finalni izbor

U međuvremenu je na mesto rukovodioca Stručno-operativnog tima postavljen Zoran Živković, zamenik gradonačelnika, a o celoj situaciji upoznato je i nadležno ministarstvo.

RSE je kontaktirao ovim povodom i gradsku upravu u Valjeva i Ministarstvo zdravlja, ali odgovori nisu stigli do objavljivanja teksta.

Prema poslednjim podacima u Valjevu je 146 građana pozitivna na novi korona virus. Oni su smešteni na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Valjevu i u covid bolnicama u Beogradu. Sa dijagnozom Covid-19 u Valjevu je preminulo do sada 12 osoba.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG