Dostupni linkovi

Ministarstvo zdravlja Srbije: U COVID-19 ambulantama 'teška i ozbiljna borba'


Red ispred COVID-19 ambulante u beogradskoj opštini Palilula, 5. januar 2022.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije Mirsad Đerlek rekao je da je veliki pritisak na zdravstveni sistem i da se premestio iz COVID-19 bolnica na COVID-19 ambulante, gde se vodi "teška i ozbiljna borba sa korona virusom".

"Dobrom organizacijom pokušavamo da nekako izđemo svim pacijentima u susret, da što pre dobiju zdravstvenu zaštitu kakvu očekuju", rekao je Đerlek 11. januara za Radio-televiziju Srbije.

Do velikog skoka broja zaraženih u Srbiji došlo je posle praznika.

Prema rečima Đerleka, u ponedeljak je bilo 8.000 pregleda samo u Beogradu, a tokom noći još 700 pregleda.

"Zbog toga smo povećali kapacitete COVID-19 ambulanti, pa u ovom trenutku samo u Beogradu imamo 195 ekipa koje su na terenu. Pre pet dana je bilo oko 120 ekipa. Pratimo situaciju na dnevnom nivou i pokušavamo da organizujemo službu", kazao je Đerlek.

Objasnio je da nevakcinisani imaju težu kliničku sliku, pogotovo stariji pacijenti sa pridruženim bolestima i dodao da porast broja novozaraženih nije povećao broj vakcinisanih.

Kako je naglasio, mnogi građani su se opustili za vreme praznika i treba razgovarati i o eventualnoj četvrtoj dozi vakcine protiv COVID-19 zbog grupe građana koja je vrlo ugrožena, a koja nije mala.

Državni sekretar je istakao i da ga zabrinjava postkovid sindrom koji se često zaboravlja.

"Mladi imaju lakšu kliničku sliku i prebole COVID-19, ali dešava se da se ti isti pacijenti posle par meseci vraćaju sa infarktom miokarda, sa moždanim udarima... Nije sve rešeno kada završite sa kovidom. Postkovid sindrom je vrlo ozbiljna i zabrinjavajuća stvar", istakao je on.

Đerlek je naglasio da je optimista i da se nada da će u 2022. godini potencijal virusa slabiti i da će se desiti ono što najavljuje i Svetska zdravstvena organizacija - da će do kraja godine doći do stabilizacije i povratka normalnom životu.

U Srbiji su 10. januara 24 osobe preminule od posledica infekcije virusom korona, a registovano je 8.949 novoinficiranih osoba.

XS
SM
MD
LG