Dostupni linkovi

Kon za zabranu javnih okupljanja u Srbiji: U Beogradu eksplodirao broj zaraženih


Red ispred kovid ambulante u Beogradu, 5. januar 2022.
Red ispred kovid ambulante u Beogradu, 5. januar 2022.

Član Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv epidemije korona virusa Predrag Kon izjavio je da će u naredne dve sedmice rasti dnevni broj zaraženih i da očekuje "petocifrene brojeve".

"Bilo je jasno da će Nova godina biti okidač za naglo pogoršanje epidemiološke situacije i da nam stiže omikron. Nova godina pogotovo sve ono što je organizovano nije smelo da se desi. Danas je jasno da to možda čak treba i osuditi u situaciji kad je medicinski deo Kriznog štaba bio jasan da tako nešto ne sme da se događa", rekao je Kon 10. januara za Radio televiziju Srbije.

U Srbiji su za Novu godinu, uprkos epidemiji korona virusa, organizovana masovna okupljanja i novogodišnji koncerti.

U Beogradu je gradska vlast organizovala javni doček na dva mesta, ispred Doma Narodne skupštine i na Sava promenadi.

Kon je rekao da je Beograd "eksplodirao posle koncerata i svega onog što se u njemu dešavalo".

"Danas (10. januar) je u Beogradu oko 3.500 novozaraženih, a dostigao je 4.200 jednog dana. U odnosu na ukupnu Srbiju bilo je oko polovine novozaraženih", rekao je Kon, navodeći da se "sad to prebacuje na Srbiju" pa polako "ekspolidira Novi Sad".

Prema aktuelnim epidemiološkim merama u Srbiji su dozvoljena okupljanja na otvorenom i u zatvorenom prostoru, do 500 osoba, dok su za sve masovnije skupove neophodne dozvole Kriznog štaba.

Krizni štab je na sednici uoči Nove godine, 28. decembra, odlučio da neće uvoditi nove mere.

Na pitanje o predstojećoj Novoj godini po julijanskom kalendaru 13. januara i najavama koncerata, Kon je rekao da je razumeo da će ih u Srbiji biti desetak.

"To je krajnje nedopustivo", naveo je Kon i dodao da je još ranije poslao zahtev sa predlozima mera o kome treba da se izjasne "svi" - premijerka Ana Brnabić, ali i neki od članova medicinskog dela Kriznog štaba.

Kako je naveo, to je "nacrt u kojem je jedna od glavnih stvari o kojoj treba definitivno da se razgovara - zabrana javnog okupljanja".

"Mi smo nekada imali zabranu javnog okupljanja više od pet lica", rekao je Kon, i dodao da "stručnjaci ne mogu da se tretiraju kao lutkarsko pozorište".

U Srbiji je u poslednja 24 sata od posledica korona virusa preminulo još 24 ljudi, a registovano je skoro 9.000 novoinficiranih.

XS
SM
MD
LG