Dostupni linkovi

Šef diplomatije Srbije otvorio konzulat u Ohridu


Nikola Selaković (treći s lijeva) i njegova makedonska koleginica Bisera Kostadinovska Stojčevska (treća s desna) na ceremoniji otvaranja konzulata, Ohrid, 23. juli 2022.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković otvorio je konzulat Srbije u Ohridu, u Sjevernoj Makedoniji, na čijem čelu će biti počasni konzul Mihajlo Filev.

Selaković je naveo da će ovaj konzulat pružiti dodatni podstrek unapređenju svestrane saradnje Srbije sa Sjevernom Makedonijom.

On je podsjetio da su stanovnici Ohrida pomagali srpskoj vojsci u Prvom svjetskom ratu, kao i da je naučnik Mihajlo Pupin donirao veliko zvono jednoj od crkava u Ohridu, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Selaković je ukazao na dobru bilateralnu saradnju Srbije i Sjeverne Makedonije na političkom nivou, kao i u oblasti kulture, turizma, ali i na polju jačanja ekonomskih veza i odnosa.

"Ono što danas radimo, jednog dana će biti istorija, a na istoriju ne možemo da utičemo. Trudićemo se da ta istorija bude prožeta i mirom i stabilnošću i tolerancijom i prijateljskim odnosima", rekao je Selaković.

Svečani program povodom otvaranja konzulata, Ohrid, 23. juli 2022.
Svečani program povodom otvaranja konzulata, Ohrid, 23. juli 2022.

Konstatovao je da su bilateralni odnosi dvije države tradicionalno dobri u mnogim segmentima, i da nisu samo priteljski već i bratski, te da su utemeljeni na zajedničkoj istoriji i bliskim vezama dva naroda, ali i na zajedničkoj opredijeljenosti za budućnost.

Selaković je napomenuo da su prioriteti spoljne politike Srbije saradnja sa susjednim zemljama, očuvanje mira i stabilnost u regionu, težnja punopravnom članstvu u EU.

On je ukazao na inicijativu Otvoreni Balkan, gdje su Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija izrazile zajedničku želju za saradnjom.

Ministarka kulture Sjeverne Makedonije Bisera Kostadinovska Stojčevska je pozdravila otvaranje konzulata i istakla da je to još jedna potvrda unapređenja odnosa između dvije zemlje, koje odlično sarađuju na polju kulture, te najavila da će uskoro biti potpisan novi sporazum o kulturnoj saradnji.

Počasni konzul Mihajlo Filev rekao je da je otvaranje konzulata podvig koji će dovesti do unapređenja odnosa dva bratska naroda, kao i da će njegova najveća odgovornost biti rad na tome.

Svečanom otvaranju Konzulata Srbije u Ohridu prisustvovali su predstavnici Vlade Sjeverne Makedonije, predstavnici Srba u toj zemlji, diplomatskog kora i ugledni predstavnici kulturne i poslovne zajednice.

XS
SM
MD
LG