Dostupni linkovi

Spremni smo za EU, istakao makedonski premijer


Dimitar Kovačevski

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je 20. jula da je njegova zemlja spremna za Evropsku uniju (EU) i najavio naporan i posvećen rad na reformama i usaglašavanju sa evropskim standardima.

"Od danas počinje nova etapa napornog i posvećenog rada na reformama, na usaglašavanju našeg prava sa evropskim pravom", rekao je Kovačevski na prijemu, koji je organizovao povodom početka pregovora sa EU.

Istakao je da vlada, vođena principom patriotskog i državničkog ponašanja, donijela konačnu odluku da prihvati izmijenjeni francuski prijedlog, čime je osigurala očuvanje i konsolidaciju makedonskog identiteta, makedonskog jezika, kulture i posebnosti, kao i početak pregovora sa EU.

"Uvjeravam vas", rekao je, "a to su u više navrata potvrdili i visoki predstavnici EU, i ovdje i juče u Briselu, da su stavovi Sjeverne Makedonije očuvani i potvrđeni".

"Evropska unija nas prihvata kao Makedonce koji govore makedonski jezik uz bezuslovno poštovanje dostojanstva i posebnosti makedonskog naroda i njegovog identiteta, historijskih i kulturnih posebnosti. Bili smo jasni i glasni, da se o tim stvarima niti se pregovara, niti će se pregovarati", istakao je Kovačevski.

Dodao je da je zatvoreno jedno poglavlje i da sada Sjeverna Makedonija otvora novo.

"Zato je sada vrijeme kada treba da stanemo zajedno, ujedinjeni, puni optimizma i vjere u bolje sutra, da bismo udružili snage i zajednički se posvetili razvoju jake, uspješne i prosperitetne evropske države", rekao je Kovačevski.

Sjeverna Makedonija je 19. jula u Briselu održala prvu međuvladinu konferenciju, kojom je otvorila pregovore sa EU, 17 godina poslije dobijanja statusa kandidata.

Uslov koji ima Skoplje za drugu međuvladinu konferenciju i otvaranje pregovaračkih poglavlja je uvođenje Bugara u Ustav Sjeverne Makedonije.

XS
SM
MD
LG