Dostupni linkovi

Srbija: Inspektori kontrolišu trgovine, prodaja mleka drastično manja


Veterinarska inspekcija u Srbiji kontroliše da li se sprovedi naredba o povlačenju mleka iz prometa, za koje se sumnja da ima povišen nivo opasnog aflatoksina M1, a započeta je i ponovna kontrola ispravnosti kukuruza u javnim skladištima Direkcije za robne rezerve i ispravan kukuruz će biti distibuiran proizvođačima mleka.

Takođe, stručna radna grupa Ministarstva će poljoprivrednicima dostaviti upustvo za postupanje u ovoj situaciji. Iako je sa polica gotovo svih prehrambenih lanaca sklonjeno mleko za koje se sumnja da sadrži štetne materije, prodaja te namirnice je u poslednja 24 časa opala za više od četvrtine, što je, kako sami trgovci kažu, do sada nezabeležen pad.

„Ono što možemo da kažemo je da je zabeležen znatan pad prodaje mleka u maloprodajnim objektima koji je u proseku za oko 25 odsto“, kaže portparolka lanca "Univereksport", Olivera Ćirković

Ministarka zdravlja Srbije Slavica Đukić Dejanović uverava da panici mesta nema i da je sa tržišta povučeno mleko koja sadrži nedozvoljenu količinu aflatoksina M1.
Ministar poljoprivrede Goran Knežević na konferenciji za novinare u Beogradu, 19. februar 2013.
Ministar poljoprivrede Goran Knežević na konferenciji za novinare u Beogradu, 19. februar 2013.
Nakon prethodne izjave da građani sami odluče da li će piti mleko, sada je rekla da to mogu bezbedno da čine, ali da je normalno da deo njih želi da sačeka i rezultate laboratorije u Holandiji.

U međuvremenu je vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić rekao da nova analiza stočne hrane i prisustva aflatoksina M1 u mleku, koju je uradio Institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, pokazao da je nivo opasne materije u porastu.

„To znači da ćemo morati da ljudima pomognemo da eventualno kupe novo hranivo ili sa nekim dodacima poprave kvalitet hraniva, jer je očigledno da uzroci svega ovoga leže u hranivu. Potpuno smo priču sklonili sa političke na stručnu i ne želimd a se više sa vladom Republike Srbije oko toga uopšte prepucavam. Ono što je definitivno jeste da nešto mora pothitno da se uradi, jer nivo aflatoksina u uzorcima raste“, rekao je Ješić za RSE

Za to vreme građani su zbunjeni različitim porukama koje dobijaju u poslednja dva dana. U prodavnicama u Beogradu, zatekli smo ljude koji sa nepoverenjem gledaju mleko izloženo na policama i međusobno se konsultuju da li ga kupiti ili ne, pokušavajući istovremeno da se prisete koja se mlekara i sa kakvim rezultatima pojavila na nekom od spiskova.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:21 0:00
Direktan link

Dobrila Jakić - Dimić, direktorka Naučnog instituta za veterinarstvo Srbije, zabrinutim građanima savetuje „Neka neko sačeka analize koje su preduzete, koje se rade, ali ja upotrebljavam mleko kao što sam ga upotrebljavala i do sada“

U međuvremenu se nametnulo i pitanje ispravnosti mlečnih prerađevina – sira, kajmaka, jogurta, maslaca..., kao i mesa dobijenog od stoke koja je hranjena zaraženim kukuruzom. Zvanično, o mogućnosti da su zaraženi i mlečni prozivodi i meso, za sada nije bilo reči. Ipak, u Privrednoj komori Srbije kažu da za to postoji objektivan rizik, jer se, kako navode, aflatoksin M1 može pojaviti u svim proizvodima životinja koje su hranjene kontaminiranom stočnom hranom.

Dobrila Jakić – Dimić ukazuje međutim da za prerađevine od mleka važe rigoroznija pravila nego za samo mleko, ali da bi, preventive radi i ti proizvodi trebalo da budu ispitani.

„U mlečnim proizvodima te koncentracije su dozvoljene u mnogo manjim količinama, i u projinom brašnu recimo je u mnogo nižoj količini, u maslacu, u sirevima, u kajmaku... to su mnogo niže koncentracije. U tim proizvodima imate mnogo veće količine masti. Znači, u procesu proizvodnje se separacijom odvajaju mnogo veće količine proizvoda koje se deklarišu kao masni proizvodi, a vi odbacujete surutku i onaj otpadni deo u kome se izlučuju koncentracije toksina, u ovom slučaju M1. Mislim da je radi preventive potrebno povući te količine mleka i eventualno mlečnih proizvoda, dati na analize, uraditi dobre analize i izaći u javnost. Meso u odnosu na M1 toksin, apsolutno nije prijemčljivo za M1 toksin i apsolutno se ne može naći M1 toksin u mesu“, kaže Dobrila Jakić – Dimić

Građani su ipak obazrivi i pri kupovini tih proizvoda:


molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:22 0:00
Direktan link


Čitavu situaciju oko mleka, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenjuje kao zbunjujuću i upozorava da javnost ima pravo na potpuno tačnu i kompletnu informaciju o pitanju mleka kontaminiranog aflatoksinom M1, istakavši da su to informacije od prvorazrednog značaja.

I zaštitnik građana Saša Janković, pozvao je nadležne ministre i druge funkcionere na odgovornost u vršenju dužnosti i preduzimanje "energičnijih mera" za sprečavanje opasnosti po zdravlje građana zbog moguće neispravnosti i štetnosti mleka.
XS
SM
MD
LG