Dostupni linkovi

Jačanje saradnje Srbije i Kine kroz sporazum o slobodnoj trgovini


Ministar finansija Srbije Siniša Mali
Ministar finansija Srbije Siniša Mali

U Beogradu je 7. jula održana prva sednica Radne grupe za pripremu Nacrta sporazuma o slobodnoj trgovini između Vlade Srbije i Vlade Kine, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije.

U saopštenju se navodi da je sednicom predsedavao ministar finansija Siniša Mali, koji je tom prilikom rekao da Srbija pridaje veliki značaj daljem jačanju strateškog partnerstva sa Kinom.

Mali je Kinu istakao kao najvažnijeg trgovinskog partnera u Aziji. Dodao je da robna razmena Srbije sa tom zemljom beleži konstantan rast.

Ministar je naveo da je tokom poslednjih 10 godina, odnosno u periodu od 2012. do 2021. godine, izvoz Srbije u Kinu povećan 152 puta, navodi ministarstvo.

Mali je naglasio značaj sklapanja sporazuma o slobodnj trgovini i daljeg jačanja trgovinskih veza sa Kinom, posebno, kako je rekao "za poljoprivredne i prehrambene proizvođače, za vinare i vinogradare".

Sporazum o slobodnoj trgovini, koji podrazumeva uvoz i izvoz većine proizvoda bez carina, dogovorili su u Pekingu u february 2022. predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kine Si Đinping.

Kako je ranije iz EU nezvanično rečeno za Radio Slobodna Evropa (RSE) Srbija pre ulaska u EU može da sklapa trgovinske sporazume, ali u trenutku stupanja u EU moraće da se povuče iz njih.

Srbija je deo kineske Inicijative Pojas i put. Reč je o "novom putu svile" kineskog predsednika Si Đinpinga, sa ciljem povezivanja Kine sa Evropom i prodora na Zapad.

Zbog saradnje sa Kinom, Srbija se našla pod lupom Evropske unije (EU), čijem članstvu teži, dok su iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) stizala upozorenja zvaničnom Beogradu zbog saradnje Srbije i Kine u oblasti odbrane.

Zvaničnici EU isticali su u više navrata da će Srbija kada postane punopravna članica evropskog bloka morati da raskine sporazume o slobodnoj trgovini sa trećim državama.

XS
SM
MD
LG