Dostupni linkovi

Sela na jugozapadu Srbije okovana snegom


Problem stvara i jak vetar koji pravi velike nanose.

"Prava katastrofa. Duvaju jaki vetrovi i snežni nanosi su preko metar i po. I kada pročistimo, napravi se korito i teško da se može proći", priča Zoran Šunjevarić iz novovarškog sela Burađe (oko 250 kilometara od Beograda, prim. nov.).

"Ovde su većinom staračka domaćinstva i meštani ovog planinskog sela blagovremeno se pripreme za zimu, ali kada zatreba uvek se nađu mlađi da priteknu u pomoć", kaže Šunjevarić.

Hladnoća i sneg, koji na području jugozapadne Srbije neprekidno pada već četvrti dan, paralisali su sela i odneli prvu žrtvu.

U selu Branići dvadesetak kilometara od Prijepolja (i oko 280 kilometara od Beograda) preminula je 78-ogodišnja žena od posledica smrzavanja. Starica je živela sama i vraćala se kući od komšija sa drugog kraja ovog planinskog, raštrkanog sela.

Kako se pretpostavlja, žena je povredila nogu i upala u sneg zbog čega nije mogla da se kreće, rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Ana Kijanović iz Policijske uprave u Prijepolju.

U čišćenju snega pomažu i bageri
U čišćenju snega pomažu i bageri

Snežni nanosi u selima prijepoljske, novovaroške i sjeničke opštine na jugozapadu Srbije kreću se i preko dva metra. U Novoj Varoši je zavejana većina sela, a problem je i sa strujom, pa je u ovoj opštini uvedeno vanredno stanje.

Načelnik Štaba za vanredne situacije Radivoje Bujišić potvrdio je za RSE da je angažovana sva mehanizacija, ali da je "zbog jakog vetra sve što se očisti nakon sat vremena ponovo zavejano".

"Za sada nismo imali poziva za lekove i dopremanje hrane meštanima ovih sela, ali sve ekipe su pripravne i ako bude potrebno, blagovremeno ćemo reagovati", kaže Bujišić.

Sneg stvara velike probleme i na Pešterskoj visoravni (jugozapad Srbije, prim. nov.), mestu koje je jedno od najhladnijih u regionu. Problem je jak vetar koji pravi velike nanose.

Prizor sa juga Srbije
Prizor sa juga Srbije

"U selu Sugubine dve mašine su radile na dužini od nekoliko stotina metara ceo dan. Ovde je visina snežnih nanosa preko tri metra", kaže predsednik sandžačke Opštine Sjenica Hazbo Mujović.

On dodaje da su sve raspoložive ekipe na terenu, da se trude da pročiste sve putne pravce, ali da čišćenje otežava jak vetar.

"Još uvek nismo uveli vanredno stanje, ali ako potraje ovakvo stanje, nije isključeno", navodi Mujović.

Svi putni pravci od Nove Varoši ka Novom Pazaru su prohodni, ali se vozači pozivaju na oprez zbog mogućeg leda koji se nalazi ispod snega koji neprekidno pada.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG