Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ledeni dani u 'srpskom Sibiru'


Meštani kažu da je najteže u zabitim selima Pešterske visoravni kada se temperatura spusti i do minis 30 stepeni

U Srbiji je zbog ledenog talasa vanredna situacija proglašena na teritoriji opština Sjenica, Medveđa, Aleksinac i Blace. Pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su viđše od 100 ljudi, saopšteno je u subotu uveče iz te institucije.

U opštini Sjenica su zbog snežnih nanosa u blokadi 103 sela, a na terenu je 20 snegočistača, rekao je za RSE zamenik predsednika opštine Sjenica Mikailo Kaličanin.

„Tri dana je neprekidno padao sneg, uz vetar. Kad mi prođemo, za pet minuta bude sve zatrpano. Tako da smo čekali da stanu vetrovi i krenuli smo sa čišćenjem. Sela koja nemaju struju su Vrapci, Bioc i Krainović. Regionalni putevi nisu očišćeni od Sjenice preko Razdraginje prema Karajukića Bunarima. Put Nova Varoš – Sjenica je prohodan, kao i Sjenica – Ivanjica. Tražili smo finansijsku pomoć od Vlade Srbije, jer se dešava da nam nikad ništa ne pošalju“, kaže Kaličanin.

Dok su ledeni dani u čitavoj zemlji, u opštini Sjenica, koju nazivaju i „srpskim Sibirom“, to je standardna zimska temperatura. Često se spušta i do minus 25 stepeni, zbog čega je ovo malo mesto na jugozapadu Srbije i među najhladnijim tačkama Evrope.

Meštani kažu da je najteže u zabitim selima Pešterske visoravni kada se temperatura spusti i do minis 30 stepeni. Hladna nevolja postaje još veća u toku januara, pošto jaki vetrovi stvaraju smetove visine od preko dva metra.

Ovde se iz kuće izlazi samo kada se mora, a u toku jedne zime u proseku domaćinstvo potroši i do dvadeset metara drva za ogrev. Odeća od sintetike tu nije od koristi.

„Uvek imamo vunene čarape, kape, majice, vunene šalove koji se opletu oko glave i tako se spasimo. Loži se samo u prostorijama u kojima sedimo“, priča Izet Mujezinović iz sela Ugao. On sa svojim ocem Arifom u ovim uslovima uzgaja 120 ovaca.

Voda se vrlo brzo zaledi pa je najteže obaviti poslove upravo zbog stoke.

Bez pomoći gazde, tek rođeno jagnje može da se smrzne
Bez pomoći gazde, tek rođeno jagnje može da se smrzne

„Noću se ustaje više puta da se gleda da se ne ojagnji koja ovca, jer bez pomoći jagnje može da se smrzne. Voda u pojilicama u štalama se smrzne pa je teško stoku napojiti. Najaniža temperatura u mom selu je ove godine bila minus 24 stepena, a tokom zime bar nekliko puta bude i minus 40 stepeni“, priča nam Izet.

Na drugoj strani Pešerske visoravni u selu Ursule, gde su ovih dana smetovi visine oko jednog metra, živi Bajro Muhović. Kaže da zima traje po šest meseci. Pripreme za narednu zimu počinju već u proleće, čim se prethodna okonča.

„Smetovi su preko metra a na otvorenom temperatura je ovih dana oko 30 stepeni ispod nule. Hladno ubi bože. Znači do Đurđevdana moramo biti obezbeđeni sa ogrevom, hranom za stoku za sledeću zimu. Ako to nemamo, ne nadamo se ničemu. Pomoći ni od kud“, kaže Muhović.

Do pojedinih sela na Pešteri jedino se može doći volovskom zapregom ili motornim sankama. Već trideset godina poštar Radoje Kuč iz sela Dolići zimi motornim sankama raznosi poštu, ali i pomaže starijim meštanima.

„Donesem lekove za stare i hranu ako je potrebno. Već sam počeo da koristim motorne sanke tamo gde se do kuća stiže prečicama. A, tu neće niko da očisti sneg“, ispričao nam je poštar Kuč.

U kotlini Sjenice stvara se jezero hladnog vazduha, kažu stručnjaci
U kotlini Sjenice stvara se jezero hladnog vazduha, kažu stručnjaci

Kotlina u kojoj se nalazi Sjenica, okružena planinama, glavni je razlog zbog kog se u ovoj zoni stvara jezero hladnog vazduha, pojašnjava šef Meteorološke stanice u Sjenici Fadil Mahmutović.

„Kad imamo snežni pokrivač, kada su noći tihe i vedre i nema oblaka, koji ustvari deluje kao kaput na čoveku, tada je hlađenje vazduha najintezivnije. Nema vetra, nema mešanja vazduha i tada dolazi do takozvane inverzije tempeature“, objašnjava Mahmutović.

Republički hidrometerološki zavod Srbije saopštio je da će ledeni dani trajati do srede. U nedelju se u severnoj izapadnoj Srbiji očekuje pretežno sunčano vreme, dok će u ostalim delovima biti umereno do potpuno oblačno sa slabim snegom na istoku i jugoistoku.

Najviša dnevna temperatura biće od minus 12 do minus sedam stepeni.

Sjenica je gledano sa strane mesto zimske idile. Za one koji tu žive, zima može biti lepa, ali je prevashodno period godine koji treba pregurati – do proleća. A onda se opet pripremati za zimu koja će tek doći.

  • 16x9 Image

    Danica Gudurić

    Novinarstvom počela da se bavi slučajno, u RTB Boru i ostala verna novinarskoj profesiji više od dve decenije. Od 2003. godine dopisnica RSE. Dobitnica više nagrada za reportažu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG