Dostupni linkovi

Srpski zvaničnici o ustoličenju Joanikija: Pozivi na mir i kritike Đukanovića


Mitropolit Joanikije
Mitropolit Joanikije

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da ne želi da veruje da će doći do "nemilih situacija" prilikom ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija na Cetinju u Crnoj Gori.

Selaković je za televiziju Pink rekao da "bilo kakve nemile situacije nikome ne bi donele dobro".

"Preko 180.000 Srba i Srpkinja živi u Crnoj Gori, to su naša braća i sestre", rekao je Selaković.

Ustoličenje Joanikija najavljeno je za 5. septembar u Cetinjskom manastiru, uz prisustvo drugih arhijereja SPC na čelu sa patrijarhom Porfirijem.

Crkvenoj ceremoniji na Cetinju oštro se protive crnogorske nacionalne organizacije, udruženja i gotovo sve opozicione parlamentarne partije, kao i sama Opština Cetinje.

Cetinje: Skup protiv ustoličenja mitropolita SPC
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

Udruženja su najavila proteste na Cetinju u vreme ustoličenja, zbog čega je do sada bilo više sastanaka državnih bezbednosnih institucija, na čelu sa Savetom za bezbednost i odbranu Crne Gore.

Sa protestnog skupa koji je održan 22. avgusta na Cetinju poručeno je da ustoličenje predstavlja "okupaciju, klerikalizaciju i pokušaj uvođenja Crne Gore u takozvani srpski svet".

Mitropolit Joanikije je odbacio optužbe da ga je poslala Srbija u Crnu Goru, te dodao da je zakonito izabran za mitropolita crnogorsko primorskog.

Vulin: Đukanović ne misli o tuđim glavama

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin optužio je predsednika Crne Gore Mila Đukanovića za izazivanje tenzija i sukoba u Crnoj Gori.

"Pozvati na protest protiv ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru, može samo onaj ko bez i malo odgovornosti za tuđe glave pokušava nemirom i neredom da čuva svoju moć koju izjednačava sa svojom glavom", saopštio je Vulin 30. avgusta, a prenela njegova stranka Pokret socijalista.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović najavio je 28. avgusta da će biti među protivnicima ustoličenja Joanikija, ukoliko SPC ne odustane da tu ceremoniju obavi na Cetinju i Cetinjskom manastiru.

"Nije pametno insistirati na ustoličenju [mitropolita Joanikija] na Cetinju, već je pametno to izmjestiti iz Cetinja i obaviti u nekom od mnogobrojnih hramova u drugim gradovima. To bi bio zalog za budućnost", rekao je Đukanović izražavajući nadu da će njegov apel za izmeštanjem ustoličenja biti uvažen.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije da "nije dobio pozivnicu" za svečanost ustoličenja na Cetinju.

"Ako dobijem pozivnicu, razmisliću da li ću ići", rekao je Vučić 24. avgusta.

XS
SM
MD
LG