Dostupni linkovi

Mitropolija: Ustoličenje Joanikija na Cetinju, bez prisustva vjernika i slavlja


Mitropolit Joanikije
Mitropolit Joanikije

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve (SPC) odustala je od organizovanja javnog okupljanja i takozvanog svenarodnog sabora ispred Cetinjskog manastira u vrijeme najavljenog ustoličenja mitropolita Joanikija. Kako je saopšteno iz Mitropolije, ustoličenje će biti održano u Cetinjskom manastiru 5. septembra, uz prisustvo patrijarha Porfirija, episkopa i predstavnika crkvenih opština.

"Ovaj događaj obaviće se bez ranije planiranog svenarodnog sabora ispred Cetinjskog manastira. Želeći da damo maksimalan doprinos miru i stabilnosti Crne Gore, poštujući epidemiološke mjere, odlučili smo da se ustoličenje obavi pod svodovima Cetinjskog manastira, kojem će prisustvovati patrijarh Porfirije, uz sasluženje episkopa iz naše i drugih sestrinskih crkava uz prisustvo predstavnika crkvenih opština iz Crne Gore", navodi se u saopštenju iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

U Crnoj Gori su nedjeljama unazad podignute političke tenzije zbog najave iz mitropolije SPC da će 5. septembra u Cetinjskom manastiru biti obavljena ceremonija ustoličenja mitropolita Joanikija. Tom činu su se usprotivile crnogorske nacionalne organizacije, opozicione političke partije na čelu sa Demokratskom partijom socijalista Mila Đukanovića i sama Opština Cetinje. Oni smatraju da taj čin "predstavlja nagovještaj 'okupacije' Crne Gore, klerikalizaciju društva i pokušaj uvođenja Crne Gore u takozvani srpski svet".

Iz Mitropolije su poručili vjernicima koji žele da lično dočekaju patrijarha Porfirija, to mogu učiniti dan ranije u subotu 4. septembra u Podgorici ispred hrama Hristovog Vaskrsenja gdje će služiti liturgiju.

"Ne razumijemo, ali ne osporavamo pravo nekih građana Crne Gore, da nastavak vjekovne i dobro utemeljene crnogorske tradicije (ustoličenje mitropolita) doživljavaju kao atak na Crnu Goru, njenu slobodu i slično. Neprihvatljivo je i neopravdano da se ovom vjerskom činu pripisuje bilo kakav politički karakter, kako to čine pojedini partijski aktivisti, koji ovih dana podižu tenzije među braćom i prednjače u javnim protestima protiv ustoličenja pokušavajući da Crkvi i vjernom narodu ugroze i ospore osnovno ljudsko pravo i slobodu vjere", kaže se u saopštenju iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Lokalni parlament prijestonice Cetinje je na vanrednoj sjednici 27. avgusta usvojio zaključke kojima se konstatuje da je ustoličenje Joanikija za mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Cetinjskom manastiru događaj visokog bezbjednosnog rizika, koji može da naruši mir i stabilnost. Parlament Cetinja je pozvao Upravu policije da zabrani održavanje takve ceremonije.

Prethodno je održana sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost kojom je predsjedavao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Savjet je saopštio da očekuje da Vijeće za nacionalnu bezbjednost nastavi da kontinuirano koordinira i usmjerava obavještajno bezbjednosni sektor, razmatra bezbjednosnu situaciju, a u vezi najavljenog ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju.

XS
SM
MD
LG