Dostupni linkovi

Vlada Srbije ograničila izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda


Polje pšenice u Kragujevcu, Srbija
Polje pšenice u Kragujevcu, Srbija

Vlada Srbije donela je 20. aprila donela odluku o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo.

Ova odluka doneta je "kako bi se uspešno reagovalo na opasnost od tržišnih poremećaja uzrokovanih značajnim rastom tražnje na svetskom i domaćem tržištu", piše u saopštenju za medije.

Odluka Vlade se odnosi na kvantitativna ograničenja izvoza zrna pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza i prekrupe i suncokretovog ulja na mesečnom nivou i za određeni period.

Vlada Srbije je ranije, 14. aprila, donela odluku da od zabrane izvoza poljoprivrednih proizvoda izuzme prehrambene proizvode organskog porekla.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je početkom marta saopštio da će Srbija od 10. marta obustaviti izvoz pšenice, brašna, kukuruza i ulja, navodeći da je zemlja na to primorana zbog "skoka izvoza pšenice i brašna" usled krize u Ukrajini.

Zatim je 14. marta najavio da će kontrolisan izvoz pšenice biti dozvoljen prema ugovorima država iz zemalja regiona.

Govoreći o stanju robnih rezervi Srbije nakon što je počela invazija Rusije na Ukrajinu 24. februara, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je Srbija pripremljena za najmanje naredna dva meseca. On je 2. marta izjavio da je država formirala desetak timova koji će pratiti cene hrane i energenata, kao i da će jedan od njih prikupljati humanitarnu pomoć za Ukrajinu.

Srbija je nakon invazije Rusije na Ukrajinu 24. februara podržala teritorijalni integritet Ukrajine i istovremeno odlučila da se ne pridruži sankcijama koje je Evropska unija uvela Moskvi. Zvanični Beograd 2. marta je glasao za usvajanje rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje napad Rusije na Ukrajinu.

Jednokratna novčana pomoć za zaposlene u obrazovanju

Na sednici Vlade je 20. aprila usvojena i odluka da se zaposlenima u osnovnim i srednjim školama, visokoškolskim ustanovama, kao i ustanovama učeničkog i studentskog standarda jednokratno isplati pomoć u neto iznosu od po 10.000 dinara (oko 85 evra), za šta je u državnoj kasi obezbeđeno 1.600.000.000 dinara (oko 13.602.750 evra) za sve nivoe obrazovanja.

Jednokratna novčana pomoć u istom iznosu odlukom Vlade biće isplaćena i zaposlenima u institutima, inovacionim centrima i istraživačima zaposlenim u visokoškolskim ustanovama.

Ovo je samo jedan u nizu paketa novčane pomoći koje je Vlada Srbije od početka pandemije opredelila za određene kategorije stanovništva.

Vlada je u aprilu i oktobru 2021. svim punoletnim građanima isplatila po 30 evra, a u decembru još 20. Penzioneri su u septembru iste godine dobili 50 evra, a u decembru još 20. Pomoć u vrednosti od 60 evra dobili su sredinom juna i svi nezaposleni.

Bili su nagrađeni i svi koji su primili vakcinu protiv korona virusa. Ukupno 2,5 miliona građana koji su se vakcinisali do 31. maja prošle godine dobilo je na poklon po 25 evra.

Deljenje pomoći nastavilo se i u ovoj godini, pa je tako pored isplate od po još 100 evra za mlade, predsednik Vučić najavio i isplatu pomoći za sve zdravstvene radnike u iznosu od 90 evra u januaru, zatim i isplatu pomoći od 170 evra za sve penzionere u februaru, kao i isplatu pomoći od oko 85 evra za zaposlene u ustanovama socijlne zaštite u aprilu.

XS
SM
MD
LG