Dostupni linkovi

Vlada Srbije odobrila izvoz organskih proizvoda


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Vlada Srbije je 14. aprila donela odluku da od zabrane izvoza poljoprivrednih proizvoda izuzme prehrambene proizvodi organskog porekla.

Kako je Vlada Srbije izjavila u saopštenju za medije, ovo izuzeće neće ugroziti domaće tržište.

"Imajući u vidu male površine na kojima se u Republici Srbiji odvija organska proizvodnja, sektor koji se u Srbiji tek razvija, i činjenicu da su u pitanju proizvodi prvenstveno namenjeni izvozu, procenjeno je da izuzimanje od postojeće zabrane ne ugrožava domaće tržište i prehrambenu sigurnost stanovništva", piše u saopštenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je početkom marta saopštio da će Srbija od 10. marta obustaviti izvoz pšenice, brašna, kukuruza i ulja navodeći da je zemlja na to primorana zbog "skoka izvoza pšenice i brašna" usled krize u Ukrajini.

Zatim je 14. marta najavio da će kontrolisan izvoz pšenice biti dozvoljen prema ugovorima država iz zemalja regiona.

Govoreći o stanju robnih rezervi Srbije nakon što je počela invazija Rusije na Ukrajinu 24. februara, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je Srbija pripremljena za najmanje naredna dva meseca. On je 2. marta izjavio da je država formirala desetak timova koji će pratiti cene hrane i energenata, kao i da će jedan od njih prikupljati humanitarnu pomoć za Ukrajinu.

Srbija je nakon invazije Rusije na Ukrajinu 24. februara podržala teritorijalni integritet Ukrajine i istovremeno odlučila da se ne pridruži sankcijama koje je Evropska unija uvela Moskvi. Zvanični Beograd 2. marta je glasao za usvajanje rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje napad Rusije na Ukrajinu.

Jednokratna novčana pomoć za zaposlene u socijalnoj zaštiti

Na sednici Vlade 14. aprila donet je i zaključak da se zaposlenima u ustanovama socijalne zaštite isplati jednokratna novčana pomoću u iznosu od po 10.000 dinara po zaposlenom.

"Za te namene iz budžeta je obezbeđeno 86.5 miliona dinara (735 hiljada evra)za ukupno 7.789 zaposlenih čije se radno angažovanje, u potpunosti ili delimično, finansira sredstvima iz državne kase", stoji u saopštenju Vlade.

Ova odluka, piše u saopštenju, doneta je pošto su reprezentativni sindikati ukazali na činjenicu da je tokom pandemije koronavirusa došlo do velike razlike u zaradama, a zdravstveni radnici u sistemu socijalne zaštite značajno odskočili u visini zarade u odnosu na ostale stručne i druge radnike, koji su nosioci sistema socijalne zaštite i bez kojih ni jedna ustanova tog tipa ne može da obavlja svoju osnovnu funkciju.

Ovo je samo jedan u nizu paket novčane pomoći koje je Vlada Srbije od početka pandemije opredelila za određene kategorije stanovništva.

Vlada je u aprilu i oktobru 2021. svim punoletnim građanima isplatila po 30 evra, a u decembru još 20. Penzioneri su u septembru iste godine dobili 50 evra, a u decembru još 20. Pomoć u vrednosti od 60 evra dobili su sredinom juna i svi nezaposleni.

Bili su nagrađeni i svi koji su primili vakcinu protiv korona virusa. Ukupno 2.5 miliona građana koji su se vakcinisali do 31. maja prošle godine dobilo je na poklon po 25 evra.

Deljenje pomoći nastavilo se i u ovoj godini, pa je tako pored isplate još 100 evra za mlade, predsednik Vučić najavio i isplatu pomoći za sve zdravstvene radnike u iznosu od 90 evra u januaru, a zatim i isplatu pomoći od 170 evra za sve penzionere u februaru.

XS
SM
MD
LG