Dostupni linkovi

Bilčik: Ne treba predviđati međunarodnu istragu o izborima u Srbiji


Vladimir Bilčik, Beograd, decembra 2019.
Vladimir Bilčik, Beograd, decembra 2019.

Poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac tog predstavničkog tela EU za Srbiju Vladimir Bilčik ne predviđa i, kako je ocenio, bilo bi neobično predviđati bilo kakvu međunarodnu istragu u kontekstu izbora.

U intervjuu za Glas Amerike, Bilčik je rekao da je na institucijama Srbije da otklone eventualne nepravilnosti koje su se dogodile tokom vanrednih parlamentarnih i lokalnih izbora 17. decembra prošle godine.

"Srbija je predstavnička demokratija koja je organizovala sopstvene izbore. To su učinile vlasti i političke partije iz celokupnog spektra. Na izborima je učestvovala vladajuća većina i opozicija. Važno je saslušati posmatrače angažovane u dugoročnoj posmatračkoj misiji OEBS-a i ozbiljno shvatiti njihove zaključke. Siguran sam da međunarodne institucije mogu da rade zajednički sa domaćim u Srbiji", rekao je poslanik Bilčik.

Naglasio je da želi da ohrabri vlasti u Srbiji da u potpunosti sarađuju sa međunarodnim institucijama ukoliko se pojave bilo kakva pitanja koja bi zahtevala njihovo angažovanje.

"Mislim da je u interesu građana Srbije i birača da izborni okvir i njegov integritet bude zaštićen. A, ukoliko bude ispravki – to je na institucijama Srbije", rekao je.

Istakao je da "postoje pitanja na koja smo ukazivali u mom izveštaju Evropskom parlamentu godinama unazad".

"Reč je o preporukama u vezi sa integritetom izborne kampanje. Kao i pravilima koja se odnose na predizborni period i to je potrebno ozbiljno shvatiti. Tako da prilikom sledećih izbora – više ne bude tih suštinskih pitanja", precizirao je Bilčik.

Posmatračka misija izbora u Srbiji, koju je predvodila Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), upozorila je u preliminarnom izveštaju da su izbore u Srbiji obeležili pritisci na birače, kupovina glasova, neravnopravni uslovi za sve učesnike – oličeni u favorizovanju vladajuće Srpske napredne stranke.

Domaći posmatrači CRTE utvrdili su da je izborni inženjering, sproveden organizovanim dovođenjem birača iz susednih država na glasanje na lokalnim izborima u Beogradu, uticao na izborni rezultat i ne odražava volju građana prestonice, podseća Glas Amerike.

Na pitanje da prokomentariše navode zvaničnika Srbije koji tvrde da postizborne proteste podržava Zapad i da sve to liči na ukrajinski Majdan, Bilčik ističe da nema saznanja ni o kakvom spoljnom mešanju Evropske unije.

"Shvatam da je jedan broj ljudi u Srbiji protestovao, posebno zbog ishoda lokalnih izbora. Građani treba da imaju mogućnost okupljanja i protestovanja. I to treba da čine u miru. Bilo šta drugo je nesrećna spekulacija", ocenio je.

Izrazio je nadu da će Srbija nastaviti da bude posvećena procesu pristupanja EU.

"Ne vidim drugu smisleniju i kredibilniju budućnost za Srbiju – osim pristupanja Uniji. Najveći investitor u Srbiji je Evropska unija. Građani bi želeli da im država bude uređena po uzoru na zemlje EU. EU je spremna da prigrli Srbiju. I nadam se da Srbija to može da iskoristi i napreduje u dijalogu sa Prištinom, unutrašnjim reformama i usklađivanju spoljne politike", zaključio je.

XS
SM
MD
LG