Dostupni linkovi

Pitanja na koja vlasti Srbije u 2023. nisu odgovorile


Ilustrativna fotografija, medijske ekipe u Skupštini Srbije
Ilustrativna fotografija, medijske ekipe u Skupštini Srbije

Detalji istrage o oružanom napadu na kosovsku policiju u selu Banjska na severu Kosova, informacije o ruskim diplomatama koje su se nakon proterivanja iz Evropske unije našle u Srbiji ili, pak, podaci kako i od koga Elektroprivreda Srbije (EPS) uvozi ugalj iz bh. entiteta Republika Srpska.

Ovo su tek neka od pitanja od javnog značaja na koja Radio Slobodna Evropa (RSE) tokom 2023. nije dobio odgovor od nadležnih državnih organa i institucija u Srbiji.

U većini slučajeva nije ni obrazloženo zašto odgovor izostaje dok je u nekim, kao argument navedena "poverljivost" informacija.

Istraga oružanog napada u selu Banjska 'u mraku'

U mesecima nakon oružanog napada u selu Banjska na severu Kosova, bez pitanja je ostao odgovor dokle je stigla istraga protiv bivšeg potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, koji je preuzeo odgovornost za napad.

Tokom napada u ovom selu na severu Kosova, septembra 2023, ubijen je kosovski policajac Afrim Bunjaku, a u razmeni vatre ubijena su tri napadača srpske nacionalnosti,

Za RSE nije odgovoreno ni da li je Srbija spremna da sarađuje sa kosovskim institucijama i međunarodnom zajednicom u rasvetljavanju ovog slučaja.

Institucije Srbije nisu odgovorile ni da li je još neko, osim Radoičića, obuhvaćen istragom.

U okviru istrage, Milan Radoičić bio je početkom oktobra 2023. manje od 24 sata u pritvoru.

Viši sud u Beogradu je nakon saslušanja Radoičića, odbio predlog Višeg javnog tužilaštva za određivanje pritvora.

Radoičiću je od tada na slobodi uz zabranu napuštanja Srbije i odlaska na Kosovo.

U danu kada je saslušan u Tužilaštvu 3. oktobra, Radoičić je zatražio da se udeo u vlasništvu nad milionski vrednom firmom "Inkop" prenese na njegove poslovne partnere - biznismene sa severa Kosova, braću Zvonka i Žarka Veselinovića.

Tri dana kasnije, promena je zavedena u Agenciji za privredne registre.
Sva trojica su pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zbog sumnji na organizovani kriminal i korupciju od decembra 2021.

Imovina "Inkopa" i njegove četiri ćerke firme, kako je pokazalo istraživanje RSE na osnovu finansijskih izveštaja za 2022, vredi najmanje 38 miliona evra. Tu spadaju građevinska oprema i razne nekretnine – poslovni prostori, zemljište, hotel na Kopaoniku, vila u Beogradu.

Istraživanje je pokazalo i da su te firme u 2022. godini zaradile preko 24,5 miliona evra, a unosni poslovi sklapani su sa državom.

Vlada Srbije i nadležno ministarstvo tada nisu odgovorili na pitanja RSE na osnovu čega firme koje su bile u vlasništvu Veselinovića i Radoičića osvajaju tendere.

Bez odgovora je ostalo i pitanje da li se saradnja države sa tim firmama prekida, nakon što je Radoičić označen kao organizator napada u Banjskoj.

Ruske diplomate u Srbiji, proterane iz EU

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije nije odgovorilo na pitanja RSE i zahtev za komentar o tome da se u Srbiji nalazi više ruskih diplomata proteranih iz zemalja Evropske unije (EU) koji su povezani sa obaveštajnim službama Rusije.

U mesecima nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, stotine ruskih diplomata su proterane iz zemalja članica EU ili stavljene na "crnu listu", a nekoliko država kao razlog za proterivanje navelo je navodnu špijunažu.

Najmanje trojica tih diplomata su sada akreditovani ruski predstavnici u Srbiji, uključujući dvojicu koji su povezani sa ruskim obaveštajnim službama, pokazalo je višemesečno istraživanje RSE.

Izdvajanja za Kosovo iz budžeta Srbije

Koliko se direktno i indirektno iz budžeta Srbije izdvaja za finansiranje paralelnih institucija na Kosovu, koje je nezavisnost proglasilo 2008. godine, informacije su koje je RSE tražio od Uprave za trezor.

U odgovoru su naveli da nemaju te podatke.

Prema analizi RSE na osnovu podataka iz budžeta i završnih računa, izdvajanja za Kosovo se stalno uvećavaju, a stručnjaci upozoravaju da su godinama unazad ta ulaganja netransparentna i da je gotovo nemoguće utvrditi koliki je ukupan rashod za Kosovo.

'Poverljiv' uvoz uglja iz Republike Srpske

Kako i od koga Elektroprivreda Srbije (EPS) uvozi ugalj iz bh. entiteta Republika Srpska podatak je koji je EPS na upit RSE označio poverljivim.

EPS je odbio da Radiju Slobodna Evropa dostavi podatke o uvozu iz Republike Srpske – sa kojim firmama ima potpisan ugovor, koliko košta ugalj i kako se transportuje.

Bez odgovora je i pitanje da li je sa tim poslom povezana firma Zvonka Veselinovića, biznismena sa severa Kosova koji je pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država zbog sumnji na organizovani kriminal i korupciju.

Donacija kontroverzne kineske kompanije Srbiji

Novi mobilni skeneri kineskog proizvođača Nuctech postavljeni su krajem oktobra na graničnom prelazu Srbije sa Bugarskom na istoku zemlje. Reč je o kineskoj donaciji i to nije prvi takav aranžman Srbije sa tom kompanijom.

Nuctech se nalazi na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država. Evropska unija, čijem članstvu Srbija teži, Nuctech tehnologiju uzima sa velikom rezervom, dok su Litvanija i Belgija blokirale ovu kompaniju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nije odgovorilo na pitanje RSE o detaljima donacije kineskih skenera kontroverzne kompanije Nuctech, kao ni na to da li proizvođač ispunjava standarde kada je reč o bezbednosti.

Zašto se Etihad povukao iz Er Srbije?

U novembru 2023. posle deset godina strateškog partnerstva emiratska avio-kompanija Etihad ervejz (Airways) u potpunosti se povukla iz vlasništva Er Srbija (Air Serbia).

Vlada Srbije i Ministarstvo finansija nisu odgovorili na pitanja RSE-a šta je razlog za povlačenje Etihada.

Er Srbiju su zvaničnici godinama unazad predstavljali kao jedan od najuspešnijih primera saradnje Srbije i Emirata.

Saradnju sa tom zalivskom državom Srbija je intenzivirala dolaskom na vlastSrpske napredne stranke (SNS) i Aleksandrom Vučićem, dok je bio na poziciji prvog potpredsednika Vlade.

XS
SM
MD
LG