Dostupni linkovi

Usvojena izborna lista vladajuće koalicije 'Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve'


Promotivni materijal na izlogu u Beogradu, zabeležen 24. jula 2021. godine, ilustracija.
Promotivni materijal na izlogu u Beogradu, zabeležen 24. jula 2021. godine, ilustracija.

Republička izborna komisija (RIK) u Srbiji proglasila je u četvrtak 17. februara, izbornu listu "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" za predstojeće parlamentarne izbore.

Pošto je Srpska napredna stranka (SNS) prva od učesnika na izborima predala listu kandidata za poslanike i nakon što je RIK proverio izjave birača koji je podržavaju, lista "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" nosiće redni broj jedan na parlamentarnim izborima koji su proglašeni za nedelju, 3. april.

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević rekao je da je podneto ukupno 57.007 "pravno valjanih" overenih izjava birača koji podržavaju ovu izbornu listu.

Kako su saopštili iz RIK-a, prva na listi za parlamentarne izbore "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" je dr Danica Grujičić, drugi je matematičar Stojan Radenović, a treća molekularna biološkinja Jelena Begović.

Predsednica Vlade Srbije nalazi se na 14. mestu na izbornoj listi vladajuće Srpske napredne stranke.

SNS čiji je lider predsednik Srbije Aleksandar Vučić ključni je deo vladajuće koalcije u Srbiji deset godina, od 2012. godine.

Tada je koalicija oko SNS-a pobedila Demokratsku stranku, koju je predvodio dotadašnji predsednik, Boris Tadić.

Aktuelni saziv Skupštine Srbije u kojem većinu ima SNS konstituisan je posle izbora u junu 2020. godine.

Većina opozicionih partija bojkotovala je prethodne izbore smatrajući da nije bilo uslova za slobodne i fer izbore, do su ovoga puta iz opozicije najavili učešće na izborima.

Lokalni i parlamentarni izbori u Srbiji zvanično su raspisani 15. februara, dok se prema najavama predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića, raspisivanje predsedničkih izbora očekuje za isti datum - 3. april, početkom marta.

Parlamentarne izbore raspisao je predsednik Srbije, i lider vladajućeg SNS-a Aleksandar Vučić, dok je lokalne izbore raspisao Ivica Dačić.

XS
SM
MD
LG