Dostupni linkovi

Za državljane Srbije još tri biračka mjesta u Crnoj Gori


Osim u ambasadi Srbije u Podgorici i kozulatu u Herceg Novom, državljani Srbije koji žive u Crnoj Gori, moći će da glasaju na još tri biračka mjesta, u Budvi, Beranama i Sutomoru, na izborima u Srbiji koji će biti održani 3. aprila.
Osim u ambasadi Srbije u Podgorici i kozulatu u Herceg Novom, državljani Srbije koji žive u Crnoj Gori, moći će da glasaju na još tri biračka mjesta, u Budvi, Beranama i Sutomoru, na izborima u Srbiji koji će biti održani 3. aprila.

Državljani Srbije koji žive u Crnoj Gori, osim u ambasadi Srbije u Podgorici i kozulatu u Herceg Novom, moći će da glasaju na još tri biračka mjesta, u Budvi, Beranama i Sutomoru, na izborima u Srbiji koji će biti održani 3. aprila.

Do ove odluke došlo je nakon dodatnih konsultacija Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore sa diplomatskim predstavnikom Srbije u Crnoj Gori.

"Diplomatski predstavnik Srbije je dodatno obrazložio zašto žele dodatna mjesta za glasanje (u Crnoj Gori). Da je to zbog velikog broja raseljenih lica sa Kosova koji žive u Crnoj Gori, a koji žele da učestvuju na izborima u Srbiji. Ministarstvo vanjskih poslova je pozitivno odgovorilo na taj zahtjev", saopštio je šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović za RTCG.

Prethodno je Ministarstvo odobrilo da državljani Srbije sa prebivalištem u Crnoj Gori mogu da glasaju samo u ambasadi Srbije u Podgorici i konzulatu Srbije u Herceg Novom.

To je izazvalo oštru reakciju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je na predizbornom skupu Srpske napredne stranke zaprijetio da će Crna Gora "dobiti odgovor sa dalekosežnim posljedicama" zbog zabrane glasanja u Beranama i drugim mjestima.

Vučićeve osude podržao je Demokratski front koji je optužio Vladu Crne Gore za "antisrpstvo". Oni su neizdavanje dozvole za otvaranje dodatnih biračkih mjesta nazvali nepijateljskim aktom prema Srbiji.

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović je rekao 21. marta, da iz ambasade Srbije nisu pojasnili zbog čega je, mimo ustaljene diplomatske prakse, potrebno organizovati dodatna biračka mjesta.

Nakon pojašnjenja ambasade Srbije i dobijanja dozvole za otvaranje još tri biračka mjesta stavljena je tačka na tu priču, rekao je ministar Radulović i dodao da zabrinjava spremnost za podizanje tenzija i korišćenje nepriličnih tonova.

XS
SM
MD
LG