Dostupni linkovi

Srbija zainteresovana za saradnju sa Iranom, poručila Brnabić


Ana Brnabić i Husein Amir Abdolahijan u Beogradu, 5. decembar 2022.
Ana Brnabić i Husein Amir Abdolahijan u Beogradu, 5. decembar 2022.

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je u ponedeljak sa je Srbija zainteresovana za saradnju sa Iranom u oblasti poljoprivrede, saopšteno je iz Vlade Srbije nakon sastanka premijerke sa ministrom inostranih poslova Islamske Republike Iran Huseinom Amirom Abdolahijanom (Hossein Amir-Abdollahian) u Beogradu.

Kako se navodi u saopštenju, Brnabić i Abdolahijan su razgovarali o bilateralnoj saradnji i prijateljskim odnosima dveju zemalja.

Brnabić je konstatovala da se ove godine obeležava 85 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dveju zemalja, pri čemu je izrazila zahvalnost na principijelnom stavu Irana kada je reč o teritorijalnom integritetu Srbije, saopštila je Vlada.

"Premijerka je naglasila da takva pozicija predstavlja podršku osnovnim principima međunarodnog prava, poručivši da je interes Srbije da sa Iranom razvija saradnju u oblastima u kojima za to postoje realne mogućnosti, na primer, u oblasti poljoprivrede", navodi se u saopštenju.

Šef iranske diplomatije je ukazao na značaj odnosa dveju zemalja, istakavši aktivnu saradnju ambasadora u obe zemlje.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovali su ambasadori Srbije u Teheranu Dragan Todorović i Irana u Beogradu Rašid Hasan Pur Baei.

Iran je jedna od država koja ne priznaje nezavisnost koju je Kosovo proglasilo 2008. godine.

Zbog toga zvanični Beograd od 2021. jača saradnju sa Teheranom, iako je Iran pod sankcijama Evropske unije (EU).

Iako je zemlja-kandidat za članstvo u EU Srbija se do danas se nije usaglasila sa evropskim sankcijama, koje su na Iran usmerene zbog razvijanja nuklearnog programa.

XS
SM
MD
LG