Dostupni linkovi

Ministarstvo odbrane Srbije za RSE: Ne pregovaramo sa Iranom o nabavci dronova


Ilustrativna fotografija: borbeni dron Shahed 171 iranske proizvodnje tokom vojne vežbe u Zalivu
Ilustrativna fotografija: borbeni dron Shahed 171 iranske proizvodnje tokom vojne vežbe u Zalivu

Ministarstvo odbrane Srbije demantovalo je navode pojedinih stranih medija da je u pregovorima sa Iranom oko nabavke borbenih dronova.

To je u pisanoj izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) naveo pomoćnik ministra Nenad Miloradović.

"Ministarstvo odbrane Srbije ni Vojska Srbije nisu u pregovorima, niti smo tražili da kupimo iranske borbene dronove", rekao je Miloradović.

On je dodao da Srbija sama pravi bespilotne letelice, kao i da "sa drugim stranim partnerima razvija i planira da zajednički proizvodi razne vrste bespilotnih letilica, ali ne sa Iranom.

U prethodnom periodu više stranih medija prenelo je nepotvrđenu izjavu komandanta Islamske revolucionarne garde od 18. oktobra 2022. Jahje Rahimija Safavija u kojoj je naveo da su 22 države tražile da kupe borbene dronove iranske proizvodnje, među kojima i Srbija.

Srbija od 2021. uprkos tome što je reč o državi pod sankcijama Evropske unije (EU) jača saradnju sa Iranom i do danas se nije usaglasila sa evropskim sankcijama. One su na Iran usmerene zbog razvijanja nuklearnog programa.

Beograd računa na podršku Teherana po pitanju Kosova, jer Iran ne priznaje nezavisnost bivše srpske južne pokrajine.

Dronovi iranske proizvodnje u fokus pažnje svetske javnosti došli su u jeku ruske invazije na Ukrajinu.

Ukrajina tvrdi da Rusija u vazdušnim napadima na ciljeve na njenoj teritoriji koristi bespilotne letelice Shahed-136 iranske proizvodnje, što Iran i Rusija negiraju.

Sjedinjene Američke Države su 22. oktobra od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zatražile istragu o navodima da Rusija koristi iranske bespilotne letelice u ratu protiv Ukrajine.

Velika Britanija, Francuska i Nemačka ranije su Ujedinjenim nacijama pismeno uputile slične zahteve.

XS
SM
MD
LG