Dostupni linkovi

Zapad poziva UN da istraži korištenje iranskih dronova u Ukrajini


Dron kamikaza leti iznad Kijeva, 17. oktobar 2022.
Dron kamikaza leti iznad Kijeva, 17. oktobar 2022.

Sjedinjene Američke Države su od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda zatražile istragu o navodima da Rusija koristi iranske bespilotne letjelice u ratu protiv Ukrajine.

"UN mora istražiti bilo kakvo kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a i ne smijemo dopustiti Rusiji ili drugima da ometaju ili prijete UN-u da izvršava svoje dužnosti koje su mu povjerene", rekao je američki ambasador pri UN-u Jeffrey DeLaurentis na sastanku Vijeća sigurnosti.

Velika Britanija, Francuska i Njemačka ranije su UN-u pismeno uputile slične zahtjeve.

Ambasadro Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja je u međuvremenu ovo opisao kao "nečuvenu situaciju" na sastanku Vijeća sigurnosti, ponovno odbacio tvrdnje da se iranske bespilotne letjelice koriste u ratu protiv Ukrajine i upozorio UN da ne započinje istragu.

Dođe li do istrage, Rusija će morati razmotriti svoju suradnju s UN-om, rekao je Nebenzja ponovivši sličnu izjavu svog zamjenika Dmitrija Poljanskija od prije nekoliko dana.

Velika Britanija i Evropska unija su 20. oktobra uvele sankcije pojedincima iz Irana i kompaniji za proizvodnju oružja za koju kažu da je isporučila iranske bespilotne letjelice kamikaze Rusiji. Ti dronovi su korišteni u vazdušnim napadima na civilne i infrastrukturne ciljeve u Ukrajini u prethodnih nekoliko dana.

I EU i Velika Britanija su ciljale tri iranska vojna zvaničnika i proizvođača dronova Shahed Aviation Industries. Imena trojice iranskih generala i Shahed Aviation Industries objavljena su u službenom glasniku EU, čime su dodani na crnu listu sankcija.

Sankcionisani su general Mohammed Hossein Bagheri, trenutni načelnik štaba iranskih oružanih snaga, oficir za logistiku general Sayed Hojatollah Qureishi i brigadni general Saeed Aghajani, zapovjednik programa bespilotnih letjelica Revolucionarne garde.

Češko predsjedništvo EU objavilo je na Twitteru da su se ambasadori EU dogovorili o mjerama nakon trodnevnih razgovora i da je spremno proširiti sankcije na još četiri iranske kompanije i individue koje su već odredili za sankcije.

Dron je sposoban preletjeti stotine kilometara, na pogon bučnog motora poput onog koji ima moped, prije nego što relativno precizno detonira na metu.

Video snimci koje je nedavno objavilo iransko Ministarstvo odbrane pokazuju kako se bespilotne letjelice "shahed-136" lansiraju iz laganog okvira montiranog na kamion. Svaki dron se diže u zrak mlaznim motorom koji se izbacuje iz drona nekoliko sekundi nakon lansiranja dok propeler "potiskivač" preuzima.

Dronovi imaju raspon krila od 2,5 metra i nose eksplozivnu bojevu glavu tešku oko 40 kilograma.

XS
SM
MD
LG