Dostupni linkovi

Srbija i Kina dogovorile saradnju ministarstava unutrašnjih poslova


Ministar policije Srbije Aleksandar Vulin tokom video sastanka sa ministrom javne bezbednosti Kine, 27. maj

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i državni savetnik i ministar javne bezbednosti Kine Džao Kedži dogovorili su se 27. maja o održavanju niza zajedničkih vežbi, konsultacija i obuka pripadnika svojih ministarstava, posebno o borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala, saopštila je Vlada Srbije.

Tokom video sastanka, Vulin je kineskom ministru preneo "zahvalnost Srbije na principijelnom stavu Kine po pitanju poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i neprimanja Kosova u Interpol i ponovio da će Srbija nastaviti sa aktivnom podrškom Kini po pitanju nastojanja Tajvana za članstvo u Interpolu", navodi se u saopštenju.

Kineski ministar Džao Kedži rekao je da je "ličnim angažmanom dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga, sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Srbije dostiglo razmere neviđenog nivoa".

Vulin je tokom razgovora naveo i da se "na primeru pandemije korona virusa najbolje videlo šta sve dobro i veliko može da učini jedna slobodna i samostalna država kakva je Kina".

On je naveo da je Kina dokazala "šta može da uradi samostalna i sloboda zemlja koja se oslanja na sopstvene snage".

"Tim putem i mi koračamo", dodao je Vulin.

U saopštenju piše da je Vulin prihvatio poziv kineskog kolege Džao Kedžija da poseti Kinu.

XS
SM
MD
LG