Dostupni linkovi

Hrvatskim državnim naftovodom ide nafta za Srbiju naredne dve godine


Kompanija Jadranski naftovod (JANAF) saopštila je da je sklopila ugovor sa Naftnom industrijom Srbije (NIS) o transportu sirove nafte za naredne dvije godine.

Prema ugovoru, NIS je od 1. januara 2023. godine do 31. decembra 2024. godine rezervisao transportne kapacitete JANAF-a po načelu "puno za prazno" u količini od 6,2 miliona tona, plus, minus deset odsto.

"S velikim zadovoljstvom objavljujemo sklapanje ovog dugoročnog ugovora za transport, kojim u 2023. godini nastavljamo saradnju s našim dugogodišnjim partnerom", navela je Uprava JANAF-a, predvođena predsednikom Stjepanom Adanićem.

Dodaje se da se JANAF još jednom pokazao kao garant energetske sigurnosti u regiji. Ističe se da je to i potvrda da je JANAF svim korisnicima transportnog sistema može u svim uslovima na tržištu u potpunosti pružiti sigurno snabdevanje.

"Sklapanje ovog ugovora za nas je najava još jedne uspešne poslovne godine koja je pred nama i u kojoj se nadamo daljem razvoju odnosa s postojećim, ali i novim partnerima, a na zadovoljstvo svih radnika i deoničara JANAF-a", navedeno je u saopštenju uprave tog naftovoda u većinskom vlasništvu države Hrvatske.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u oktobru je prozvao Hrvatsku da je odgovorna zbog toga što Srbija nije izuzeta iz zabrane uvoza ruske nafte, koji je stupio na snagu 5. novembra u osmom paketu sankcija Evropske unije (EU) protiv Rusije zbog njene agresije na Ukrajinu.

EU je nametnula 6. oktobra nove ekonomske sankcije Rusiji i proširila listu osoba kojim zamrzava imovinu i zabranjuje putovanja na prostor EU u okviru osmog paketa sankcija.

Kako je RSE već pisao, EU zbog Srbije nije izuzela Zapadni Balkan iz mera oko ruske nafte. Naime u prvom nacrtu predloga o novom paketu sankcija, Zapadni Balkan je bio izuzet od ograničenja koje se odnosi na uvoz ruske sirove nafte, kako bi se zaštitila energetska sigurnost regiona.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je pojasnio početkom oktobra kako "svu naftu koju Srbija treba i želi uvesti preko JANAF-a, može ali ne rusku".

Putevi nafte do Srbije

Po podacima Ministarstva rudarstva i energetike (MRE) Srbije, oko 80 odsto nafte koja se u motorna goriva prerađuje u Rafineriji Pančevo poreklom je iz uvoza, dok je 20 odsto "velebit" nafta iz domaćih nalazišta na severu zemlje.

Najveći deo kupovine, najčešće 2/3, čini nafta iz Iraka "kirkuk", nazvana po gradu i nalazištu na severu te zemlje. Trećina sirovine koja stiže u Srbiju uglavnom je proizvedena u Rusiji i Kazahstanu, malim delom u Norveškoj.

Ruska državna kompanija Gasprom (Gazprom) i njena firma Gasprom Njeft (Gazprom Neft), koje imaju većinski paket akcija u Naftnoj industriji Srbije, promenom udela u vlasništvu NIS-a početkom maja prilagodili su poslovanje novim okolnostima nakon uvođenja dodatnih sankcija EU Ruskoj Federaciji zbog invazije Rusije na Ukrajinu koja je počela 24. februara.

Gasprom Njeft je pod evropskim i američkim sankcijama, pa mu je onemogućen pristup tržištu EU i SAD, dok najveći svetski proizvođač gasa Gasprom nije obuhvaćen embargom.

Ruska i ostala sirova nafta koju Srbija kupuje u rafineriju u Pančevu uglavnom dolazi Jadranskim naftovodom JANAF preko Hrvatske. Po dolasku brodskim tankerima, dalje se za Srbiju transportuje cevovodom od hrvatske luke Omišalj na Krku.

Ministarstvo energetike Srbije saopštilo je da je na snazi dogovor da ruska nafta tim putem može da prolazi do početka decembra.

Ukupan ugovoreni transport sirove nafte za Srbiju ove godine je 3,2 miliona tona, što je 17 odsto kapaciteta tog cevovoda čije korišćenje Beograd godišnje plaća do 48 miliona evra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio je 6. oktobra, tokom osnivačkog samita Evropske političke zajednice u Pragu, da je Hrvatska odgovorna što Srbija nije izuzeta od sankcija na uvoz sirove nafte iz Rusije, te da transport JANAF-om više nije pouzdan.

Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković tada je rekao da je u pitanju odluka EU i da Srbija preko Hrvatske ne može da uvozi samo rusku naftu.

Ministarstvo rudarstva i energetike navelo je da će nafta do Rafinerije Pančevo i ubuduće biti dopremana JANAF-om.

"Osmim paketom sankcija Evropske unije nema ograničenja za transport tim naftovodom, osim nafte ruskog porekla", saopštilo je MRE za RSE.

XS
SM
MD
LG