Dostupni linkovi

Nova poglavlja, nova pomoć EU Srbiji


Pomoć EU Srbiji: 80 miliona evra za reformu javne uprave
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Najave o otvaranju jednog ili nekolicine pregovaračkih poglavlja narednje sedmice i ugovor o dodeli 80 miliona evra iz fondova Evropske unije za reformu javne uprave, zvanični je siže jednodnevne posete Johanesa Hana, evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje, Srbiji.

Ono što će najverovatnije ostati iza zatvorenih vrata, su detalji tet a tet razgovora Hana i Aleksandara Vučića od čega, kako je to formulisao premijer Srbije, zavisi da li će biti otvoreno još neko poglavlje – osim očekivanog pod rednim brojem pet. Šta se, međutim, konkretno od Srbije očekuje, Vučić nije otkrivao.

Dogovor o otvaranju najmanje jednog pregovaračkog poglavlja Evropske unije i Srbije je na pomolu. Tako se nesumnjivo može tumačiti najava Johanesa Hana koju je dao u Beogradu.

"I sledeće nedelje i sledeće godine biće otvaranja poglavlja. Veoma sam optimističan kada je reč o novim poglavljima. Očekujem da ćemo naredne sedmice postići dogovor i to zvanično predstaviti", poručio je Han dodavši da je u nedelji pred nama moguće otvaranje više od jednog pregovaračkog poglavlja što bi, kako je rekao, značilo novu fazu u pregovaračkom procesu.

Han se medijima obratio na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem posle potpisivanja finansijskog ugovora za podršku transformaciji javne uprave Srbije koji je vredan 80 miliona evra.

Vučić je pojasnio šta se dalje očekuje u procesu evrointergacija Srbije.

"Otvoriće oni sigurno poglavlje broj pet, to su vam javne nabavke, a oko ova dva poglavlja još nisu sasvim sigurni da li imaju većinu ili ne. Ako još nešto mogu da dobiju od Srbije onda ćemo otvoriti i njih, ako ne – onda je pitanje. Videćemo da li postoji li još neka mogućnost do kraja godine ili sledeće godine. Tako vam stvari realno stoje. Mi ćemo da nastavimo da razgovaramo o tome za vreme ručka, a pre toga imamo sastanak u četiri oka", naveo je Vučić koji, međutim, nije preciziriao o koja se još dva poglavlja tačno radi.

Nezvanično, ona koja su u opticaju su 25 i 26 o nauci i obrazovanju, 20 o preduzetništvu i 29 – carinska unija.

Jedna od tema koja je ušla u fokus tokom obraćanja dvojice zvaničnika bila je kritika koju je Srbija dobila u poslednjem izveštaju Evropske komisije po pitanju stepena slobode izražavanja. Kako bi se to moglo odraziti na ispunjavanje kriterijuma za poglavlja 23 i 24, koja se tiču pravosuđa i vladavine prava, bilo je jedno od pitanja za visokog evropskog zvaničnika Johanesa Hana.

"To je jako značajno pitanje. Potrebno je napraviti postepeni napredak u poglavljima 23 i 24 koja su među naznačajnijim. U tim oblastima treba postići mnogo više održivosti i to smo jasno istakli", istakao je evropski komesar.

Premijer Srbije Vučić se, međutim, na ove tvrdnje nadovezao tezom da nije saglasan sa primedbama evropske komisije.

"Vi imate apsolutnu slobodu. Radite šta hoćete, kako hoćete, koliko hoćete, u meri kojoj hoćete. Dolazite svuda, svako pitanje imate pravo da postavite i svaki put dobijete odgovor. Tako da što se tiče slobode izražavanja mnogo više primedbi ja imam na njihovo izveštavanje nego što oni imaju na naše", naglasio je Aleksandar Vučić.

Potrebno je napraviti postepeni napredak u poglavljima 23 i 24 koja su među naznačajnijim: Johanes Han (na slici: Aleksandar Vučić i Johanes Han)
Potrebno je napraviti postepeni napredak u poglavljima 23 i 24 koja su među naznačajnijim: Johanes Han (na slici: Aleksandar Vučić i Johanes Han)


Johanes Han ukazao je još jednom na značaj dijaloga Beograda i Prištine, kako za napredak na putu evrointegracija dve strane, tako i za stabilnost u regionu. Naglasio je da Srbija i Kosovo treba da ulože više napora u primeni sporazuma dogovorenih uz posredovanje EU – podsetivši i na značaj Sporazuma o telekomunikacijama koji su dve strane nedavno postigle.

"To smatram znakom obnove ili izgradnje poverenja. Međutim, obe strane moraju još mnogo da doprinesu u smislu njihove evropske perspektive, i tu nema nikakvih izuzetaka", rekao je Han.

Govoreći o pomoći Srbiji koja joj je odobrena za reforme javne uprave Han je ustvrdio da se radi o snažnom doprinosu uklapanju Srbije u evropske stanarde. Podsetio je da je od 2007. godine Evropska unija, po raznim stavkama, uložila u Srbiju dve milijarde evra.

Odnosi dve strane su takvi da "Srbiji gotovo sve zavisi od Evropske unije", zaključio je Vučić.

"Znam da to nije najpopularnije u Srbiji, ali moram da kažem da dve trećine naše trgovinske razmene imamo sa Evropom. na ovakav način kada trošimo pare to nije bacanje u bunar kao što smo neretko radili. Mi ćemo u dogovoru sa Evropskom unijom za konkretne stvari i projekte taj novac da trošimo", rekao je prvi čovek Vlade Srbije.

Johanes Han je osim sa Vučićem, u Beogradu razgovarao sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem i drugim zvaničnicima Srbije. Sastao se i sa studentima i predstavnicima akademske zajednice.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG