Dostupni linkovi

Zašto se Han pribojava nacionalista na predsedničkim izborima u Srbiji?


Postoji rizik od jačanja nacionalista: Johanes Han
Postoji rizik od jačanja nacionalista: Johanes Han

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa evropski komesar za susedstvo i politiku proširenja Johanes Han rekao je da je zabrinut zbog predstojećih predsedničkih izbora u Srbiji.

“Prema onome što sam već čuo o tome ko će na njima učestvovati”, kazao je Han, “postoji rizik od jačanja nacionalista, a populistička retorika sigurno ne pomaže u tome.”

Vladimir Đukanović, član Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS), partije koja još nije odlučila ko će biti njen kandidat na izborima sledeće godine, da li sadašnji predsednik Tomislav Nikolić ili neka druga ličnost, kaže da nema razloga za takvu brigu Johanesa Hana:

“Gospodina Hana uvažavam, ali sam lično zabrinut za austrijske izbore koji su pokradeni. Možda bi Han trebalo da više o tome povede računa, nego o Srbiji. A što se izbora u Srbiji tiče, oni će se, kao i svaki izbori do sada, sprovesti u apsolutno demokratskoj atmosferi i onaj ko bude pobednik će, normalno, slaviti.”

Vojislav Šešelj, čelnik srpskih radikala koji je najavio svoju kandidaturu rekavši da mu na crtu može izaći samo sadašnji premijer Aleksandar Vučić, za RSE prokomentarisao je iskazanu bojaznost Johanesa Hana pozivajući se i na najnoviji ishod predsedničkih izbora u Americi:

“Nacionalizam je nešto pozitivno. Porast nacionalizma se oseća u svim evropskim državama. I to je sasvim normalno kao reakcija na globalističke vlade, na globalističke nasrtaje na slobodu ljudi, na slobodu nacija i država. ‘Naš’ je pobedio u Americi, na predsedničkim izborima. Donald Tramp je neko ko se suprotstavlja globalizmu i ko je američki nacionalista”, tvrdi Šešelj.

Slavica Đukić Dejanović iz Socijalističke partije Srbije, čiji je predsednik Ivica Dačić najavio kandidaturu, pa je onda relativizovao mogućim dogovorom sa koalicionim partnerima – Vučićevim naprednjacima, kaže da nema razloga za brigu.

“Nemam nikakvih posebnih strahova kako će se izbori odvijati i ne mislim da je u Srbiji više nacionalizma nego što je inače u drugim zemljama. To što se ispoljava rodoljublje prema sopstvenoj zemlji, to je obaveza svakog građanina da voli svoju zemlju”, kaže visoka funkcionerka Srpske socijalističke partije.

Hanovo upozorenje na mestu: Žarko Korać
Hanovo upozorenje na mestu: Žarko Korać


Žarko Korać, poslanik demokratske opozicije lista Tadić - Jovanović - Čanak ne smatra da je neprimerena izjava evropskog komesara. Srbija je na evropskom putu, pa funkcioneri EU imaju prava da kažu šta misle o političkim procesima u zemlji kandidatu za članstvo u Uniju. Korać smatra da je Hanovo upozorenje na mestu.

“Pretpostavljam da će Tomislav Nikolić biti ponovo kandidat vlasti, a Šešelj će biti kandidat svoje stranke. Johanes Han upozorava samo na ono što je očito. Da će se na predstojećim predsedničkim izborima, kandidovati dvojica nacionalista - jedan koji je prividno proevropljanin a koji je izrazito ruski nastrojen i jedan koji je sedeo u Hagu 11 godina”, kaže Korać.

Različita mišljenja imaju naša sledeća dva sagovornika, u funkciji analitičara.

Dragomir Anđelković ocenjuje Hanovu izjavu neprimerenom, jer kaže da funkcioner EU nema pravo da iznosi političke, ideološke stavove.

“Da li je mislio na Šešelja ili Nikolića, teško je reći. Ja mislim da jeste mislio na Šešelja, a možda je mislio i generalno na rast evroskepticizma i nacionalnih ideja u Srbiji. Ali, on ima iste takve slučajeve u EU. Pogledajte Austriju, gde će verovatno kandidat desnice pobediti na predsedničkim izborima, imamo i Francusku gde Nacionalni front nikada nije bio jači.

Mislim da u velikoj meri nacionalistička retorika u Srbiji zavisi od odnosa EU. Verovatno bi u Nemačkoj bila izrazita nacionalistička retorika kada bi njoj neko probao da otme Bavarsku, ili kada bi neko u Francuskoj otvorio pitanje Alzasa”, kaže Anđelković.

EU ima razloga za zabrinutost, procenjuje Sonja Biserko iz Helsinškog odbora za Srbiju:

Opravdani strahovi Evropljana od obnavljanja srpskog nacionalizma: Sonja Biserko
Opravdani strahovi Evropljana od obnavljanja srpskog nacionalizma: Sonja Biserko


“S obzirom da svi znamo kakav je srpski nacionalizam bio poslednje dve decenije, opravdani su strahovi Evropljana od obnavljanja tog nacionalizma. Pogotovo što se kao ozbiljan kandidat pominje Šešelj, dok je drugi mogući kandidat Tomislav Nikolić antievropski nastrojen i otvoreno zagovara rusku opciju. Prema tome, EU ima sve razloge da bude zabrinuta za to kako će predsednički izbori izgledati a pogotovo ko će biti izabran”, kaže Biserko.

Predsednički izbori u Srbiji će se održati krajem maja 2017. godine. Predsednik se bira direktnim glasanjem građana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG