Dostupni linkovi

Srpski haker proganjao svetske zvezde?


"Postojali su razni incidenti vezani za naziv 'The Dark Overload'", ističe Vojislav Gašić stručnjak za visoke tehnologije. (haker, ilustrativna fotografija)
"Postojali su razni incidenti vezani za naziv 'The Dark Overload'", ističe Vojislav Gašić stručnjak za visoke tehnologije. (haker, ilustrativna fotografija)

Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal trenutno postupa po zamolnici za pružanje međunarodne pravne pomoći u slučaju protiv muškarca inicijala S.S. uhapšenog u Beogradu zbog sumnje da je pripadnik hakerske grupe "The Dark Overlord", rečeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u tom tužilaštvu.

“Zbog toga nisam u mogućnosti da odgovorim na vaša pitanja”, navodi se u pisanom odgovoru tužioca Branka Stamenkovića na upit RSE o tome kakva će biti dalja procedura u slučaju S.S., da li će i kada izaći pred istražnog sudiju i je li mu određen pritvor ili policijsko zadržavanje.

Prethodno je RSE od Ministarstva unutrašnih poslova (MUP) Srbije dobio informaciju da je osumnjičeni, kako nam je precizirano, u nadležnosti Odseka za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu koje je protiv njega vodilo istragu.

Tridesetosmogodišnjeg S.S.-a su u sredu u Beogradu uhapsili pripadnici MUP-a u saradnji sa američkim Federalnim biroom za istraživanja (FBI) pod sumnjom da je jedan od članova hakerske grupe "The Dark Overlord”.

MUP je nakon hapšenja saopštio da će protiv S.S., po nalogu Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal, biti podneta krivična prijava zbog sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćen pristup zaštićenom računaru, računarskoj mreži, elektronskoj obradi i krivično delo iznude.

Takođe iz policije je saopšteno da je taj Beograđanin priveden u akciji otkrivanja osoba koje su, koristeći ime "The Dark Overlord" na internetu, od juna 2016. godine ukrali od najmanje 50 osoba informacije i lične podatke građana Sjedinjenih Država, uključujući i one o vlasništvu i intelektualnoj svojini - osetljivim podacima o zdravstvenom osiguranju, lečenju i druge.

"Mi samo znamo da su postojali razni incidenti vezani za naziv 'The Dark Overload', da su se pojavljivale razne ucene s objavljivanjem sadržaja sa Netflixa pre nego što se tamo objave, ali i sa plastičnim operacijama u kraljevskoj porodici koje su, opet, dovođena u vezu sa istom grupom", kaže za RSE stručnjak za visoke tehnologije i urednik u časopisu PC pres, Vojislav Gašić.

Ono što je činjenica je da na društvenim mrežama – Tviteru, postoje najmanje tri naloga pod nazivom "The Dark Overlord" posredstvom koga osoba ili osobe nepoznate javnosti preuzimaju navodnu odgovornost za izvedene hakerske poduhvate iliti zločine.

Među njima su, kako su se svojevremeno pohvalili sa Tviter naloga, čiju je autentičnost teško utvrditi, i krađa kompromitujućih ličnih podataka Pipe Midlton, sestre britanske princeze Kejt Midlton, ali i hakovanje privatnih podataka glumačkih i muzičkih zvezda poput Nikol Kidman, Britni Spirs, Kejti Holms, Dženifer Lopez, Kventina Tarantina.

Pipa Midlton (desno) takođe žrtva krađe ličnih podataka.
Pipa Midlton (desno) takođe žrtva krađe ličnih podataka.

Spada tu i navodna krađa i objavljivanje pre zvanične premijere Netflix-ove serije "Orange is the New Black", što ta kompanija čija je delatnost objava filmova, serija i zabavnih sadržaja, do ovog trenutka nije zvanično potvrdila.

Informacije koje je, međutim, potvrdio MUP Srbije u svom saopštenju glase da su osumnjičeni zahtevali isplate isključivo u virtuelnoj valuti bitkoin i da su od žrtava stekli korist u iznosu većem od 275.000 američkih dolara.

"Očigledno je da je ovde posredi novčana iznuda – što vidimo i u naplaćivanju u bitkoinima kojima se teško ulazi u trag. Koliko zbog toga pate drugi ljudi njima očigledno nije jasno, ili im ne znači ništa. Tako da je ovo direktna povreda drugih ljudi: od njihovih intelektualnih i privatnih prava do krajnje materijalnih – što pokazuje novčana iznuda naravno", navodi Vojislav Gašić.

Plaćanje bitkoinom, još jedan oblik novčane iznude.
Plaćanje bitkoinom, još jedan oblik novčane iznude.

Hapšenje neimenovanog hakerskog prestupnika podseća na prethodne slične slučajeve – poput Momčila Đinovića koji je pre nešto više od godinu dana privođen zbog sumnje da je reketirao čuvenu američku produkcijsku kuću "20th Century Fox" i distributersku kompaniju "MCF MegaCom Film".

Bio je optužen da je nameravao da na internet plasira kopiju tada još neobjavljenog filma "Boss Baby", ukoliko mu ne budu isplaćeno 25 bitkoina čija je tadašnja tržišna vrednost bila oko 24.000 evra.

Delu građana Srbije u svežem sećanju je događaj iz 2011. kada je, kako je tada procenjeno, blokirano oko 20.000 viza kartica nekoliko banaka koje su tada poslovale u Srbiji.

Korisnicima su kartice zamenjene – a Visa – osim da se radilo o "bezbednosnom proboju" javnost nikada nije obavestila šta se konkretno dogodilo.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG