Dostupni linkovi

Blokirane hiljade viza kartica


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Mnoge građane Srbije je iznenadila sms poruka iz njihove banke, koja ih obaveštava da im je, iz bezbednosnih razloga, privremeno blokirana platna kartica. Isto obaveštenje dobili su i oni koji su pozvali kol-centre banaka.

Banke su u poslednja dva dana dobile informacije od strane kartičnih asocijacija da postoji sumnja da je jedan broj platnih kartica kompromitovan usled mogućeg neovlašćenog pristupa bazama podataka.

Raiffeisen banka je saopštila da je izvršila hitnu sigurnosnu meru privremene blokade određenog broja platnih kartica za koje postoji sumnja da su potencijalno ugrožene i da je ta privremena blokada učinjena preventivno, kako bi se zaštitila sredstva klijenata na računima kartica, dok se ne izvrši njihova zamena.

Kako nezvanično saznajemo, pojedine banke koje posluju u Srbiji blokirale su i po više od 20.000 viza kartica svojih klijenata. Komercijalna banka isključila je oko 2.000 "viza" platnih kartica, zbog opasnosti od zloupotrebe tog načina plaćanja, izjavio je izvršni direktor za marketing u Komercijalnoj banci Goran Milićević.

Klijentima će biti izdate nove kartice a u međuvremenu će novac moći da podižu jedino na šalterima banaka. Ispred jedne od njih, Radovan Borović pričao je sa nekoliko ljudi kojima su kartice u blokadi:



U međuvrmenu se prema pisanju medija oglasila i kompanija "Viza internešenel" navodeći da tesno sarađuje sa bankama na rešavanju problema, kako klijenti ne bi bili oštećeni.

Ugrožena međunarodna baza podataka

Tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković, rekao je za Radio Slobodna Evropa, da ih do sada ni jedna banka nije obavestila da sumnja u zloupotrebe podataka njihovih klijenata.

"Do sada nismo dobili nijednu prijavu za izvršenje određenog krivčnog dela od bilo koje banke ili bilo koje institucije ili preduzeća na teritoriji Republike Srbije, a u vezi sa eventualnom zloupotrebom platnih kartica. Imajući u vidu navode medija ovo tužilaštvo, zajedno sa posebnim odeljenjem MUP-a Srbije za visoki tehnološki kriminal proverava te navode i određene mere i radnje su preduzete i rezultate očekujemo do kraja dana", rekao je Stamenković.

Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Pojedini mediji prenose da je više centrala banaka u istočnoj Evropi upozoreno od centra kompanije Viza, da je u toku istraga “potencijalnog kršenja bezbednosti” koje može da ugrozi vlasnike Viza kartica širom istočne Evrope.

Objavljeno je da je rumunska banka u državnom vlasništvu CEC u procesu blokade i izdavanja 17.000 novih kartica, koje mogu biti zloupotrebljene kao posledica incidenta.

Ta banka je navela da napad nije usmeren samo ka klijentima te banke, da nije posledica propusta u sitemu banke kao i da je prema indicijama problem nastao u ugrožavanju sigurnosti međunarodne baze podataka.

Vojislav Gašić, stručnjak za informacione tehnologije i urednik časopisa "Connect" kaže da do zloupotrebe podataka iz platnih kartica uglavnom dolazi ljudskom greškom.

„Najčešće se masovne krađe tih sigurnosnih podataka o brojevima platnih kartica, pinovima i sličnim stvarima dešavaju tako što neki zlonamerni elektronski kradljivci u stvari dođu do nekog važnog usera i passworda od službenika banke ili od administratora IT sistema. Mnogo ređe se dešava da uspevaju da naprave program kojim probiju zaštitu banke. Po novom sistemu banke zapravo nemaju veliku odgovornost u svemu tome jer nove kartice sa novijim, i trebalo bi da bude sigurnijim, sistemom autorizacije transakcije u stvari treba da vrše kompanije koje uzdaju kartice. U tom slučaju je zapravo do njih odgovornost a ne do banke jer je neko u njihovom sistemu uspeo da sazna te podatke“, objašnjava Gašić.
XS
SM
MD
LG