Dostupni linkovi

Grad tuče useve zbog neažurnosti vlasti


Olujno nevreme praćeno jakim gradom, vetrom i kišom, koje je u četvrtak posle podne zahvatilo delove opštine Rekovac, nanelo je velike štetu poljoprivrednim usevima, pre svega vođarima i povrtarima.

Grad je padadao i u drugim delovima Srbije, u Kragujevcu, Ivanjici, Arilju i Nišu, alai protivgradna zaštita nije dejstvovala, jer država nije na vreme potpisala ugovore sa strelcima.

Iako je ovogodišnja protivgradna sezona trebalo da počne 15. aprila, poljoprivrednici u Srbiji mogu samo bespomoćno da gledaju u nebo i da se nadaju da će ih gradonosni oblaci zaobići. Za razliku od ranijih godina, sada ima protivgradnih raketa, ali nadležni državni organi nisu potpisali ugovore sa strelcima pa ovi ne smeju da dejstvuju po gradonosnim oblacima.

Tako je u četvrtak bilo u opštini Rekovac, u kojoj je grad nemilosrdno tukao useve, a strelci nisu ni izlazili na protivgradne stanice.

Predrag Đorđević, predsednik Opštine Rekovac, kaže za Radio Slobodna Evropa da je oluja, praćena jakim gradom i vetrom, opustošila deset levačkih sela.

„Preko naše teritorije bio je izuzetno jak nalet grada, kiše i vetra, olujnog karaktera. Grad je bio veličine od zrna graška do zrna oraha, kako u kom delu, ali izuzetno jaka oluja i jak udar je bio tako da je na određenim plantažama oko Rekovca gde je vinova loza lepo i kvalitetno krenula, sada uopšte nema zelene mase“, kaže Đorđević.

Foto: Branko Vučković
Foto: Branko Vučković

Prema njegovim navodima, Protivgradna zaštita nije delovala, jer iako ima raketa, nadležne republičke službe nisu na vreme potpisale ugovore sa strelcima, pa oni nisu imali pravo da dejstvuju sa protivgradnih stanica.

„Mi smo čak u prošloj godini samostalno nabavili 65 raketa i investirali 2,2 miliona dinara i predali tak kontingent raketa nadležnom sektoru. Ja slobodno mogu da izrazim nezadovoljstvo u ime svih naših poljoprivrednika za ovaj ne mali propust“, kaže naš sagovornik.

Opština Trstenik, čije se stanovništvo takođe pretežno bavi poljoprivredom, u četvrtak je imala više sreće od susernog Rekovca, jer su je gradonosni oblaci zaobišli.

Predsednik te opštine Miroslav Aleksić kaže za naš program da, iako je iz lokalnog budžeta izdvojeno dva miliona dinara za kupovinu protivgradnih raketa, strelci još uvek ne mogu da dejstvuju.

„Na žalost, i pored toga što smo i ove godine kupili rakete i u ovom trenutku u Radarskom centru Kruševac se nalazi 98 raketa, koje smo mi finansirali iz sredstava budžeta, one neće biti iskorišćene ukoliko bude potrebe za time jer država još uvek nije potpisala ugovore sa strelcima koji treba da dejstvuju. Dakle, mi smo danas, kao lokalne samouprave i poljoprivrednici koji zavise od vremenskih prilika u potpunoj nemilosti zbog toga neažurnosti i neefikasniosti Sektora za vanredne situacije da potpiše ugovore i angažuje strelce koji će dejstvovati. Dakle, bez obzira što postoje protivgradne rakete za dejstvo, nema ko da ih ispali“, kaže Aleksić.

On ocenjuje da se radi isključivo o državnom birokratskom problemu jer lokalne samouprave daju i deo sredstava za nadoknadu strelcima.

„Mi smo predvideli u budžetu i za strelce dva miliona dinara preko iznosa koji im daje država, ali država je ta koja sa njima potpisuje ugovore po važećim zakonskim propisima. Prosto je nejasno da ne možemo da potpišemo ugovore sa strelcima kako bi mogli da branimo poljoprivredne površine od grada. Potpuno smo prepušteni Bogu da nas spase da ne bude grada“, kaže Aleksić.

Prema nezvaničnim informacijama sistem protivgradne odbrane ne funkcioniše u celoj Republici, a za sada je neizvesno kada će se strelci konačno aktivirati.

XS
SM
MD
LG