Dostupni linkovi

Obeležena 23. godišnjica ubistva novinara Slavka Ćuruvije 


Obeležavanje godišnjice ubistva novinara Slavka Ćuruvije, 11 april 2022
Obeležavanje godišnjice ubistva novinara Slavka Ćuruvije, 11 april 2022

Godišnjicu ubistva novinara Slavka Ćuruvije obeležili su u Beogradu u ponedeljak, 11. aprila, predstavnici Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Slavko Ćuruvija, urednik i vlasnik listova Evropljanin i Dnevni Telegraf, ubijen je 1999. godine. Pravnosnažna presuda u slučaju ubistva još nije izrečena, iako je sudski proces ušao u devetu godinu od podizanja optužnice.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić istakao je da čak i ako bude pravosnažna presuda doneta, on smatra da će ona će biti falična, jer nedostaju nalogodavci i neki izvršioci.

Predsjednik NUNS-a Željko Bodrožić (desno) i predsjednik UNS-a Živojin Rakočević
Predsjednik NUNS-a Željko Bodrožić (desno) i predsjednik UNS-a Živojin Rakočević

"Ono što sve nas svake godine na neki način obeshrabruje, a mora sve da nas plaši, a to je ta omerta koja vlada u državi. Mi imamo službu koja je bila involvirana, upletena, i verovatno najvećim delom organizovala ovo ubistvo. I mnogi koji su učestvovali na neki način u toj likvidaciji su daleko od ruke pravde, i nažalost, to će tako ostati dok god ti neki ljudi i ta služba ima ovakvu zaštitu", rekao je Bodrožić.

Predmet je pred Apelacionim sudom po drugi put, nakon što su se i tužilaštvo i odbrana žalili na prvostepenu presudu kojom su, u decembru 2021. godine, četvorica bivših funkcionera i pripadnika Službe državne bezbednosti osuđeni na kazne zatvora u ukupnom trajanju od 100 godina.

"Očekujemo da Apelacioni sud potvrdi tu prvostepenu presudu. Očekujemo da se svi ti detalji do poslednje nijanse negde nama objasne, da se objasne svima onima koji traže pravdu. Ovo mesto je raskrsnica sa koje mi idemo ili u pravdu ili u nepravdu. Ovo mesto ne sme biti simbol nekažnjivosti zločina kao što je to bilo do sada”, rekao je predsednik UNS-a Živojin Rakočević.

U Srbiji je tokom poslednjih 25 godina ubijeno troje novinara.

Pored ubistva Slavka Ćuruvije, reč je o slučajevima ubistva Dade Vujasinović, koja je pronađena mrtva 8. aprila 1994. godine u svom stanu u Beogradu, i Milana Pantića ubijenog 11. juna 2001. godine u Jagodini. Nijedan slučaj do sada nije dobio sudski epilog.

"Zločin koji vidimo kao ubistvo Slavka Ćuruvije u kom su se sabrali zločini prema Milanu Pantiću, prema 17 kolega - Srba, Albanaca i stranaca na Kosovu i Metohiji, prema nerasvetljenom slučaju Dade Vujasinović, prema svim zločinima o kojima znamo sve, ali nema pravde", istakao je Živojin Rakočević.

XS
SM
MD
LG