Dostupni linkovi

Poziv sudu u Beogradu da potvrdi presudu za ubistvo Ćuruvije


Ubijeni novinar Slavko Ćuruvija, Beograd, novembar 1998.
Ubijeni novinar Slavko Ćuruvija, Beograd, novembar 1998.

Fondacija Slavko Ćuruvija uputila je 11. aprila, kada se obeležava 23 godine od ubistva Slavka Ćuruvije, poziv Apelacionom sudu u Beogradu da potvrdi presudu iz decembra 2021., kojom su za njegovo ubistvo osuđena četvorica bivših pripadnika Državne bezbednosti.

Slavko Ćuruvija, urednik i vlasnik listova Evropljanin i Dnevni Telegraf, ubijen je 1999. godine, a porodica i prijatelji obeležavaju 23. godišnjicu od njegove smrti bez pravnosnažne sudske presude.

Pravnosnažna presuda u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije još nije izrečena iako je sudski proces ušao u devetu godinu od podizanja optužnice.

Predmet je pred Apelacionim sudom po drugi put, nakon što su se i tužilaštvo i odbrana žalili na prvostepenu presudu kojom su, u decembru 2021. godine, četvorica bivših funkcionera i pripadnika Službe državne bezbednosti osuđeni na kazne zatvora u ukupnom trajanju od 100 godina.

"Pozivamo taj sud da potvrdi presudu iz decembra 2021. godine, i tako konačno omogući suočavanje sa pravdom u slučaju Slavka Ćuruvije", stoji na sajtu Fondacije.

Istraga o ubistvu novinara Slavka Ćuruvije, počela je 2001. godine, za vreme vlade ubijenog premijera Zorana Đinđića, a prvo suđenje je počelo u junu 2015. godine, kada je podignuta optužnica protiv četvorice bivših pripadnika Resora državne bezbednosti.

Prvostepenom presudom iz 2020. bivši šef Službe državne bezbednosti (SDB) Radomir Marković osuđen je na 30 godina zatvora, kao i nekadašnji šef beogradskog centra SDB Milan Radonjić, a na po 20 godina robije osuđeni su Ratko Romić i Miroslav Kurak.

Apelacioni sud je 7. septembra 2020. ukinuo tu presudu i vratio je na ponovno suđenje u prvostepeni sud, uz obrazloženje da je uvođenjem "NN" lica u presudu, kao neposrednog izvršioca, izmenjeno činjenično stanje koje je stajalo u optužnici. Nalogodavci i počinioci su nepoznati.

Suđenje je zatim ponovljeno i početkom decembra 2021. sudsko veće Specijalnog suda u Beogradu potvrdilo je prvobitne kazne od 30 godina Radomiru Markoviću i Milanu Radonjiću, dok su Ratko Romić i Miroslav Kurak, koji je u bekstvu, osuđeni na 20 godina.

"Svako dalje odugovlačenje u ovom procesu ima poražavajuće posledice na slobodu izražavanja, i predstavlja jasnu poruku svim novinarima koji se i danas suočavaju sa napadima i pritiscima da ne mogu da očekuju adekvatnu zaštitu pravosudnog sistema. Sve dok počinioci ovog zločina ne počnu da izdržavaju zatvorske kazne, podriveni su i sami temelji vladavine prava u Srbiji", saopštila je Fondacija Slavka Ćuruvije.

Pored toga, i dva novinarska udruženja UNS i NUNS, zatražila su, povodom godišnjice ubistva Ćuruvije, da Apelacioni sud potvrdi prvostepenu presudu i privede pravi Miroslava Kuraka, jer bi, kako su istakli, "pravosnažna presuda bio čin koji treba da znači kraj nekažnjivosti zločina nad novinarima u Srbiji".

U Srbiji je tokom poslednjih 25 godina ubijeno troje novinara.

Pored ubistva Slavka Ćuruvije, reč je o slučajevima ubistva Dade Vujasinović, koja je pronađena mrtva 8. aprila 1994. godine u svom stanu u Beogradu, i Milana Pantića ubijenog 11. juna 2001. godine u Jagodini. Nijedan slučaj do sada nije dobio sudski epilog.

XS
SM
MD
LG