Dostupni linkovi

Roma nema u srpskom fudbalu


"Reci ne rasizmu", ključna je poruka kampanje koja je u Srbiji pokrenuta u saradnji sa Fare network (organizacijom Fudbalom protiv rasizma) – međunarodnom mrežom čija je svrha sprečavanje diskriminacije u fudbalu. Relevantna istraživanja (UNDP, CESID, IPSOS) godinama unazad ukazuju na to da se ne smanjuje procenat većinske populacije građana koja gaji stereotipe i predrasude prema romskoj populaciji. Za njenu emancipaciju i beg iz izolacije se odnedavno bori i Nacionalni tim Roma Srbije – pobednik skorašnjeg regionalnog sportskog takmičenja.

"Mi nismo nacionalni tim u kome igraju samo Romi. Mi smo upravo multikulturalni i mi u našem timu imamo i pripadnike većinskog stanovništva. Pripadnike islamske veroispovesti – ove ili ne. Naša poruka Evropi i svetu je multikultura, stop rasizmu, nasilju, diskriminaciji i rasizmu i borićemo se dok dišemo", poručio je Milorad Popović, jedan od trenera u Nacionalnom timu Roma Srbije i predsednik nevladine organizacije Romska inicijativa za održivi razvoj - koja na terenu sprovodi kampanju u saradnji sa međunarodnom mrežom Fare network.

Ta sportska ekipa, koja nastupa u opremi plavo-zeleno-crvene boje, što su odlukom sa prvog kongresa Roma od 1971. boje međunarodne romske zastave, uz istaknuta znamenja Srbije i Evropske unije, osvajač je turnira na oktobarskim romskim sportskim olimpijskim igrama u Murskoj Soboti u Sloveniji. I to pobedom nad selekcijom domaćina.

Tamo su se, ističe Milorad Popović, obreli bez gotovo ikakve sistemske podrške.

"Gde su učestvovale ekipe iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije. Iako sve te ekipe imaju odlične uslove, opremu – svi deluju kao jedan. Mi smo, onako šarenoliki, izašli iz autobusa. Pojavili se na terenu, zaigrali u finalu, i doneli pehar", priseća se Popović pobede mladih Roma Srbije od 5:3 nad protivnikom u finalu.

Milorad Popović
Milorad Popović

Jedini saborci su im bili Sportski savez opštine Obrenovac, koji im je pomogao u nabavljanju opreme. Pomoć u formiranju sportske selekcije pružio im je Sportski savez Srbije – dok je Fudbalski savez, kako tvrdi Popović, ostao bez odgovora na mnogobrojne apele.

Kakav je položaj mladih romskih sportista u Srbiji? O tome najbolje govori svedočenje Ljubomira Kostića, danas fudbalskog trenera a nekada igrača, o ličnom iskustvu iz jednog lokalnog beogradskog fudbalskog kluba kada je bio mladić.

"Kada je trebalo da uđem u prvi tim, pošto sam bio Rom, rekli su mi da se vratim da igram u Trećoj beogradskoj ligi. Lepo sam se zahvalio znajući zbog čega su me vratili tamo. Inače sam i predsednik jedinog šahovskog romskog kluba u Beogradu, a i šire. Taj klub živi osamnaest godina... Nažalost, ove godine smo došli u takvu situaciju da niko nije želeo da nam pomogne tako da se ne takmičimo", požalio se Kostić.

Ljubomir Kostić
Ljubomir Kostić

Kako kaže, za razliku od sudbine šahovskog kluba, sa nekoliko saboraca uspeo je da obnovi rad Fudbalskog kluba "Sloboda", za koji navodi da je jedini romski tim na području Beograda.

Sveukupna diskriminacija, predrasude i pogrešna percepcija Roma ključni su pojmovi u poslednjem istraživanju organizacije Civil rights defenders (Branioci građanskih prava, prev. nov.), maja 2018, u kome je konstatovano da postoji verbalna volja vlasti da se položaj Roma popravi, što se međutim retko sprovode u delo.

Na tom tragu je osvrt Gordane Nešović, novinarke i aktivistkinje za prava Roma, koja smatra da su emancipacija u oblastima obrazovanja i kulture, kao i sport putokaz za izlaz romske populacije iz izolacije.

"Za mene je ključna reč već dugo 'anticiganizam'. Poslednji prihvatljivi rasizam u Evropi - nekako se sve iskorenilo. Ali, pežorativno, stereotipno, puno predrasuda ponašanje i mišljenje prema Romima još uvek se opravdava ne samo na nivou građanstva, već i na nivou države. Nadam se da ćemo doživeti da živimo u svetu u kome se ljudi računaju po kvalitetu, a ne po boji kože", rekla je Gordana Nešović.

"Borba za jednakost"
"Borba za jednakost"

Predstavnici vlasti u Srbiji, međutim, još nisu rešili ni fundamentalne probleme, poput izdavanja ličnih dokumenata Romima, zbog čega su sprečeni da ostvare svoja osnovna prava, imaju probleme u obrazovanju, zdravstvu i zapošljavanju.

Takav odnos bi u korenu mogao saseći i inicijativu, oko 150 mladih Roma okupljenih oko Nacionalnog tima Roma Srbije, koja je već donela rezultate i na međunarodnoj sportskoj sceni.

"Države treba da pomognu javni interes društva i sportski interes mladih. To izostaje. Jednom rečju, bez velikih napora aktivista njihova borba bi bila dovedena u pitanje i od aktivizma ne bi bilo ničeg", upozorio je Siniša Mitrović iz organizacije Romska inicijativa za održivi razvoj.

Romi, pripadnici LGBT populacije i siromašne osobe najdiskriminisanije su grupe u Srbiji po istraživanju koje je 2016. godine urađeno za potrebe Kancelarije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG