Dostupni linkovi

Šef Delegacije EU u Srbiji: Mali napredak u vladavini prava


"Potrebne su nam i reforme u poljoprivredi, životnoj sredini, spoljnoj politici itd", naveo je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrizi.
"Potrebne su nam i reforme u poljoprivredi, životnoj sredini, spoljnoj politici itd", naveo je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrizi.

Reformski proces u Srbiji je napredovao, ali je mali napredak postignut u oblasti vladavini prava, ocenio je šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici (Fabrizi).

Fabrici je naveo da je Srbija napredovala, ali da je put ka EU dugotrajan i da je sada suviše rano govoriti o otvaranju ili neotvaranju poglavlja.

"Otvaranje poglavlja je pitanje procesa koji se zasniva na reformama. Vi kao zemlja-kandidat ste prihvatili čitav niz principa i vrlo konkretnih mera koje morate da preduzmete da biste bili deo Evropske unije, te u tom smislu reformski proces u Srbiji je napredovao, ali u nekim oblastima kao što je vladavina prava mali napredak je postignut", rekao je Fabrici za Radio televiziju Srbije (RTS).

On je istakao da su upravo reforme u oblasti vladavine prava one koje su urgentne kako bi se zemlje-članice EU uverile da Srbija može da ide napred.

"To je oblast koju najčešće pominjemo. Na kraju je na zemljama-članicama da daju zeleno svetlo, da kažu da li će se neko poglavlje otvoriti ili ne i procene da li je postignut dovoljan napredak", naveo Fabrici i dodao da je potrebna jednoglasnost pri odlučivanju da li će se poglavlje otovoriti.

Otvaranje pregovaračkih poglavlja ne treba posmatrati kao cilj po sebi, već treba „radije dovesti u vezu sa napretkom reformi koje za cilj imaju zadovoljavanje standarda EU, ukazao je Fabrici.

"Potrebne su nam i reforme u poljoprivredi, životnoj sredini, spoljnoj politici itd", naveo je šef Delegacije EU u Srbiji.


Upitan da li je Poglavlje 35 o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova preduslov za otvaranje nekih novih poglavlja, Fabrici je rekao da to nije glavni i jedini preduslov.

"Ne bih rekao da je Poglavlje 35, dijalog Beograda i Prištine, glavni preduslov za otvaranje novih poglavlja, za brzinu napretka Srbije u pristupanju EU, ali svakako proces pristupanja obuhvata različite oblasti, a jedna od njih je i normalizacija odnosa sa Prištinom, druga je vladavina prava".

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi objavio je 6. maja da su države članice Evropske unije (EU) odobrile primenu nove, revidirane metodologije u pristupnim pregovorima sa Srbijom i Crnom Gorom.

Prema dokumentu u koji je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid, nova metodologija predviđa da nijedno novo poglavlje u pregovorima neće moći da bude zatvoreno pre nego što se ispune sva prelazna merila koja se tiču vladavine prava.


Srbija ima 35 poglavlja od kojih je 18 otvorila, a dva privremeno zatvorila. U toku prethodne godine Srbija nije otvorila nijedno novo poglavlje.

U martu 2012. Srbiji je dodeljen status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, a u januaru 2014. počeli su pristupni pregovori na političkom nivou.

Sem Fabrici je govorio i o pandemiji korona virusa i ocenioj da se Srbija dobro snalazi tokom pandemije.

"Procesom vakcinacije privreda je uspela da se oporavi i ovo je trenutak da se ponovo fokusirate na reforme koja Srbija mora da postigne, posebno u oblasti vladavine prava i mislim da je to zadatak za 2021", istakao je Fabrici.

XS
SM
MD
LG