Dostupni linkovi

Građani Srbije ne znaju za pomoć EU i SAD


Ukupne brojke pomoći Evropske unije Srbiji veće su od tri milijarde evra
Ukupne brojke pomoći Evropske unije Srbiji veće su od tri milijarde evra

Skoro četiri milijarde evra bespovratne pomoći dostavile su Srbiji Sjedinjene Američke Države i Evropska unija od 2000. godine do danas, pokazuju zvanični podaci. Sagovornici Radija Slobodna Evropa (RSE) smatraju da građani Srbije nedovoljno znaju kolika je pomoć Zapada.

“Mislim da to nije dovoljno promovisano ni od strane samih donatora. U Srbiji je nekako postao utisak da je mnogo više dobila od Rusije, ili od Kine ili Japana, nego od Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država”, kaže za RSE Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

Srbija je, od petooktobarskih promena na početku trećeg milenijuma, prema zvaničnim informacijama SAD, samo od Amerike do danas dobila skoro milijadu dolara bespovratne pomoći. Taj iznos, do kraja 2016. procenjen na 696 miliona evra, kako govore zvanični podaci Ministarstva za evropske integracije Republike Srbije, predstavlja skoro 15 odsto svih međunarodnih donacija koje su stigle u zemlju. Prema informacijama Ministarstva za evropske integracije, od Evropske unije, zaključno sa 2016, u Srbiju je stiglo 2,96 milijardi evra donacija, što je 60 odsto sve primljene bespovratne pomoći.

Neki od Beograđana odgovorili su na pitanje RSE da li znaju koje zemlje najviše pomažu Srbiju. Poslušajte šta kažu Petar Janković, Milica Jovanović, Goran Lepojević i Dimitrije Kolović:

Beograđani o donacijama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:30 0:00
Direktan link

O donacijama iz Rusije, kako nezvanično kažu u državnim organima Srbije, informacije ne postoje jer ta zemlja nema praksu dostavljanja podataka o upućenoj bespovratnoj pomoći.

Ivan Vujačić, nekadašnji ambasador Srbije u Vašingtonu, smatra da su informacije o pomoći Zapada zatrpane odnosom tabloidnih medija koji ga, kako navodi, tretiraju kao neprijatelja.

“Kada se sve sabere, očigledno je animozitet prema Zapadu najviše vezan za pitanje Kosova. I postoji priča o Rusiji kao velikom prijatelju, koja je inače po podacima koji su dostupni faktički donirala otprilike nula evra ili dolara ovoj zemlji. Tako da je u suštini sve to jedna politička igra, jer mislim da iza toga stoji politika. Ali sa druge strane moram da kažem da krivim Evropsku uniju, SAD i druge donatore što nisu na plastičniji način uspeli da objasne koliko su pomogli Srbiju”, kaže Vujačić.

Osim Nemačke, članice Evropske unije, koja se posebno ističe pomoći sa 358 miliona evra zaključno sa 2016, tradicionalni partneri Srbije na tom planu su Norveška, sa 171 milionom evra, i Japan sa ukupnih 127 miliona evra. Tu su i Švedska, Italija i Švajcarska, sa po 233,192 i 176 milona evra. Srbiji bliska Kina od 2000. do kraja 2016. donirala je 31,4 miliona evra, što je, kako navodi Ministarstvo za evropske integracije, 0,6 odsto ukupnih donacija.

Nataša Dragojlović smatra da nije tačno da se o najvećim donatorima ne govori.

“Više puta sam čula od naših zvaničnika da potenciraju priču o zapadnoj pomoći. Ali rezultati istraživanja javnog mnjenja pokazuju da građani to drugačije vide. Izgleda da nije sve u novcu. Na pitanje o tome šta misle ko je Srbiji najveći prijatelj – oni ne nabrajaju zemlje koje su dale najveću novčanu pomoć, nego je očigledno nešto drugo kriterijum”.

Donacije Srbiji dolaze u svim oblastima života: za borbu protiv korupcije, pravosuđe, poljoprivredu, privredu, obnovu puteva, školstvo, zdravstvo, kulturu, modernizaciju državne uprave…

Pomoć kao podrška Srbiji na putu ka EU: Kajl Skat
Pomoć kao podrška Srbiji na putu ka EU: Kajl Skat

Ambasada SAD u Beogradu objavila je mapu sa više od 1.850 tačaka u Srbiji gde je Amerika pomogla lokalne zajednice širom zemlje.

“Američka pomoć dodatni je dokaz naše posvećenosti da pomognemo Srbiji da dostigne učlanjenje u Evropsku uniju. To je i dokaz naše podrške nastojanjima građana Srbije da stvore demokratsku i prosperitetnu zemlju za sebe i svoju decu”, rekao je američki ambasador u Beogradu Kajl Skat.

Poslednji međudržavni sporazum za novu američku pomoć Srbiji, vredan 22 miliona dolara, za unapređenje medijskog okruženja i jačanje konkurentnosti privrede potpisan je 15. maja 2018.

Tom prilikom Jadranka Joksimović, ministarka za evrointegracije Srbije, rekla je da je važno da građani Srbije znaju koliko Amerika pomaže.

„Politički odnosi Srbije i SAD imaju uspone i padove, ali ono gde Amerika već godinama konkretno pomaže naše reforme i evropski put je oblast razvojne pomoći.“

Ukupne brojke pomoći Evropske unije Srbiji veće su od tri milijarde evra, jer se poslednji podaci koje je objavilo Ministarstvo za evropske integracije ne odnose na proteklih godinu i po dana.

Ivan Vujačić zaključuje da obim pomoći ukazuje na situaciju u kojoj se Srbija nalazi:

“Mislim da je problem u ozbiljnom zaostajanju u reformama na putu ka Evropskoj uniji. To je najočitije u reformi zakonodavstva. Drugi primer je izrada medijske strategije kada se uz odbijanje svih mogućih primedbi došlo do ideje da će OEBS da nam pomogne da ostvarimo slobodu medija. To znači da u postojećim strukturama u suštini postoji dubok otpor reformama”.

U poslednjoj deceniji važna zemlja partner Srbije je i Turska. Ta država je, kako je za RSE saopštila turska Agencija za saradnju i koordinaciju TIKA, od 2010. do 2017. Srbiji pružila razvojnu pomoć vrednu 42,3 miliona dolara. Cilj projekata realizovanih u socijalnim, ekonomskim i kulturnim oblastima, kako je navela TIKA, je osiguranje trajnog mira i zajedničkog razvoja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG