Dostupni linkovi

Skat i Devenport od “rušitelja Vučića” do “najvećih donatora Srbije”


Kajl Skat, Majkl Devenport i Aleksandar Vučić
Kajl Skat, Majkl Devenport i Aleksandar Vučić

Vlada Srbije je saopštila da su američki ambasador Kajl Skat i ambasador EU Majkl Devenport u razgovoru sa premijerom Aleksandrom Vučićem podvukli svoju snažnu podršku ekonomskim i političkim reformama Vlade Srbije.

Amerika i EU su nazvani najvećim bilateralnim donatorima Srbije “u oblasti reformi javne uprave, pravosuđa, obrazovnog sistema, poljoprivrede, saobraćaja, energetike i zaštite životne sredine, uz direktnu podršku ministarstvima, kakva je nedavna donacija vozila i opreme za Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo odbrane”.

Ovaj razgovor sa dva ambasadora održan je posle informacije koju je objavila domaća štampa, a koja nije zvanično ni potvrđena ni demantovana, da je premijer Vučić otkazao svoju posetu Briselu, kao i političke razgovore sa američkim zvaničnicima prilikom dolaska u Njujork prvim prekookeanskim letom Air Srbije. Kao i serije natpisa u provladinim tabloidima da ova dva ambasadora ruše Vučića finansiranjem građanskih protesta.

Ne mogu definitivno da protumačim nastalu situaciju, ali otkazivanje posete i razgovora sigurno nije pozitivan pomak u odnosima sa Briselom i Vašingtonom, kaže predsednik Evropskog pokreta u Srbiji i bivši ambasador Mihajlo Crnobrnja.

„To je, u najmanju ruku tapkanje u mestu, a moguće i korak nazad, jer je došlo do nekog kuršlusa“, kaže Crnobrnja. „Da li je taj kuršlus u razvoju pravnog sistema, u odnosima sa okruženjem - sa Hrvatskom, Bosnom, Kosovom - ja ne znam. Ali moje je tumačenje da će sada sigurno uslediti neki razgovori o tome kako prevazići sadašnju situaciju i krenuti dalje“, kaže bivši ambasador u Briselu, a na pitanje da li to može dovesti do odlaganje najavljenog otvaranja poglavlja 23 i 24 krajem juna, odgovara potvrdno:“Moguće je, čak i verovatno da to bude odloženo za naredno predsednikovanje.“

Što se tiče relacije Vašington – Beograd, Crnobrnja podseća da SAD podržavaju Evropsku uniju, kad je o Srbiji reč, ali i navijaju da se brže reši pitanje Kosova, na čemu se Vašington „baš žestoko istakao“.

Crnobrnja misli da je saopštenje o razgovorima neka vrsta demantija pisanja provladinih medija da Amerika i EU ruše Vučića. A na pitanje da li bi trebalo da se Vučić otvoreno ogradi od takvih pisanja tabloidnih medija koji su njemu bliski, Crnobrnja je uzdržano odgovorio: “To je njegova lična odluka.

Bivši ambasador u SAD profesor Ivan Vujačić oprezno komentariše navode o otkazivanju političkih susreta u SAD-u i posete Briselu, s obzirom da nema ni potvrde ni zvaničnog objašnjenja:

„Moguće je da u Americi nije imao adekvatne sagovornike, pa zbog toga ta odluka“, kaže Vujačić dodajući da je moguće da je stvar obrnuta, da je druga strana nezadovoljna tretmanom u našim medijima ambasadora EU Devenporta i SAD-a Skata. Reč je o pisanju da oni direktno sabotiraju, ruše vlast Aleksandra Vučića.

„U tom smislu, moguće je da se to nezadovoljstvo prelilo u otkazivanje potencijalnih sastanaka. Ali, to ne znamo, možemo samo da pretpostavimo“, kaže Vujačić, dodajući da bi premijer trebalo da se javno distancira od takvih natpisa na vrlo eksplicitan način.

Dragan Vučićević
Dragan Vučićević

Podsetimo, "Informer", čiji je glavni urednik Dragan Vučićević omiljeni Vučićev novinar, objavio je tekst pod naslovom "Kreće ubijanje Vučića" u kojem se tvrdi da Davenport i Skat žele da destabilizuju vlast lidera SNS-a Aleksandra Vučića i da računaju na pomoć mnogih javnih ličnosti.

Navedena su imena satiričara Zorana Kesića, programskog direktora Transparentnosti Srbija Nemanje Nenadića, glumaca Branislava i Sergeja Trifunovića, novinarke Tamare Skrozze i Antonele Rihe, predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašina Obradovića, direktora Fondacije "Slavko Ćuruvija" Ilira Gašija i osnivačice Centra za kulturnu dekontaminaciju Borke Pavićević.

U Beogradu, inače, ovog vikenda, treći put zaredom, nekoliko hiljada građana protestovalo je zbog događaja u Savamali ( bespravnog rušenja objekata za Beograd na vodi, u noći 25. aprila, od strane nepoznatih osoba u fantomkama-za taj čin još nisu imenovani odgovorni ), a ovog ponedeljka je još jedan u nizu protesta u Novom Sadu zbog smene urednika Radio televizije Vojvodine.

Za te događaje provladini mediji optužuju “strane plaćenike” i prozivaju dva ambasadora SAD i EU. Pre toga, američki ambasador Skat je optužen da je vršio pritisak da se u izbornoj noći prizna cenzus nekim opozicionim partijama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG