Dostupni linkovi

Srbija rizikuje da izgubi status ‘bezbedne države’ za COVID-19


Vakcinacija u Beogradu, avgust 2021.
Vakcinacija u Beogradu, avgust 2021.

Slovenačko predsedavanje Evropskom unijom je uvrstilo Srbiju među države koje rizikuju da budu uklonjene sa liste bezbednih zemalja što se tiče putovanja na toj teritoriji, saznaje Radio Slobodena Evropa (RSE).

Prema našim izvorima, u sredu 8. septembra, tim pitanjem će se baviti ambasadori zemalja EU. Osim Srbije, od zemalja regiona koja je na listi potencijalno nebezbednih država je i Albanija.

U slučaju da se izglasa lista, građani Srbije neće više moći da slobodno putuju u zemlje Unije.

Ove izmene dolaze nakon pogoršanja epidemiološke situacije u pomenutim državama, a EU redovno ažurira listu država u skladu sa podacima koji se tiču broja zaraženih korona virusom.

Srbija je bila među prvim državama regiona kojoj je EU ukinula restrikcije za putovanja, početkom leta.

EU je 30. avgusta formalno skinula Crnu Goru, Kosovo i Severnu Makedoniju sa liste bezbednih zemalja, zbog pogoršanja situacije sa pandemijom COVID-19 u ovim državama.

Međutim, Savet EU je ostavio zemljama članicama da individualno odlučuju kako će postupati sa vakcinisanim osobama iz ovih država.

EU na svake dve nedelje ažurira listu koje države se mogu smatrati bezbednim, u skladu s epidemiološkom situacijom u svakoj zemlji pojedinačno.

Države dobiju status da su bezbedne ako u posljednjih 14 dana beleže najviše 75 pozitivnih slučajeva korona virusa na 100.000 stanovnika.

U Srbiji je 6. septembra zvanično registrovano preko četiri hiljade zaraženih u poslednja 24 sata.

Restrikcije za putovanja za državljane takozvanih trećih zemalja je EU uvela na proleće 2020. godine prilikom izbijanja pandemije COVID-19 u cilju borbe protiv širenja zaraze.

XS
SM
MD
LG