Dostupni linkovi

'Crvena zvezda' i sankcionisani ruski 'Zenit' u Beogradu na istoj adresi


Bista fudbalske legende Rajka Mitića ispred istoimenog stadiona Crvene zvezde u Beogradu, na adresi na kojoj je registrovano predstavništvo Zenita
Bista fudbalske legende Rajka Mitića ispred istoimenog stadiona Crvene zvezde u Beogradu, na adresi na kojoj je registrovano predstavništvo Zenita

Ruski fudbalski klub Zenit registrovao je krajem jula predstavništvo u Srbiji na adresi beogradskog fudbalskog kluba Crvena zvezda.

Klub iz Sankt Peterburga je, kao i sva druga sportska društva iz Rusije, pod sankcijama nakon što je Kremlj pokrenuo vojnu invaziju na Ukrajinu pre više od pet meseci.

Podaci Agencije za privredne registre Srbije pokazuju da je Fudbalski klub Zenit upisan kao predstavništvo stranog pravnog lica, na adresi Ljutice Bogdana 1a, na kojoj se nalazi stadion Fudbalskog kluba Crvena zvezda iz Beograda.

Crvena zvezda je jedan od dva najveća fudbalska kluba u Srbiji, u vlasništvu države.

U okviru stadiona postoji mnoštvo lokala i poslovnih objekata. Među njima je od nedavno predstavništvo Zenita, koje je ujedno jedina filijala stranog kluba. Predstavništvo je registrovano 28. jula 2022. godine.

Ovako izgleda domaći stadion Zenita u Sankt Peterburgu, Gazprom Arena
Ovako izgleda domaći stadion Zenita u Sankt Peterburgu, Gazprom Arena

Podaci Narodne banke Srbije pokazuju da ogranak Zenita u Srbiji do sada nije registrovao bankovni račun.

Kao zastupnik se vodi ruski državljanin Petr Zaščerinski. Prema podacima na internetu, Zaščerinski je direktor za ekonomiju i informacione tehnologije u FK Zenit.

Taj klub je aprila 2021. saopštio da je Zaščerinski imenovan za člana finansijskog komiteta Ruskog fudbalskog saveza, glavne fudbalske organizacije u Ruskoj Federaciji.

Radio Slobodna Evropa (RSE) je od FK Zenit zatražio komentar o odluci da otvori predstavništvo u Beogradu, ali do zaključenja teksta odgovor nije stigao.

Komentar je izostao i iz FK Crvena zvezda, Unije evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA), Ministarstva omladine i sporta Srbije.

Blokiran platni promet ruskim klubovima

Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost, kaže za RSE da je najverovatniji razlog što je Zenit otvorio predstavništvo u Srbiji blokiran platni promet ruskih klubova zbog sankcija međunarodne zajednice.

"Poznato je da je rat u Ukrajini doveo do toga da je čitava Evropska unija uvela sankcije Rusiji i da je platni promet između Evrope i Ruske Federacije obustavljen. Srbija je država koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji. Pretpostavljam da se radi o platnom prometu i da klub na taj način želi da olakša poslovanje", ocenjuje Poledica.

Poledica kaže da je blokiran platni promet veliki problem za klubove koji posluju sa timovima iz Rusije. Prema njegovim rečima, ni klubovi iz Srbije koji su u letnjem prelaznom roku prodali svoje igrače ruskim klubovima nisu mogli to da naplate.

"Ruski klubovi plaćaju uredno, međutim, komercijalne banke iz Evrope zadržavaju taj novac i praktično naši klubovi ne mogu to da naplate", objašnjava Poledica.

On dodaje da je od uvođenja sankcija Rusiji jedini način da se izvrši transfer novca sa tamošnjim klubovima bio posredstvom banaka u Turskoj.

"Međutim, to pravi ozbiljne komplikacije našim klubovima da otvaraju svoje firme u Turskoj i pretpostavljam da nosi dodatne finansijske namete koji u normalnim okolnostima ne bi postojali", kaže Poledica.

Navijači Zenita na jednoj od utakmica na domaćem stadionu. Jedan od navijača ovog kluba je i ruski predsednik Vladimir Putin.
Navijači Zenita na jednoj od utakmica na domaćem stadionu. Jedan od navijača ovog kluba je i ruski predsednik Vladimir Putin.

Prijateljske veze sa Crvenom zvezdom

To što su prostorije predstavništva Zenita u Srbiji na istoj adresi kao i prostorije Fudbalskog kluba Crvena zvezda nije jedina tačka koja spaja ova dva kluba.

Početkom jula ove godine klub iz Sankt Peterburga je ugostio Crvenu zvezdu, sa kojom je odigrao prijateljsku utakmicu u ruskom gradu Sočiju.

Meč je odigran usred sankcija kojima su izloženi klubovi i sportisti iz Rusije, zbog vojne invazije na Ukrajinu koju je Kremlj pokrenuo 24. februara.

Srbija, uprkos pozivima Evropske unije (EU), nije uvela sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Zenit i Crvena zvezda najčvršće su povezani posredstvom ruske državne kompanije "Gasprom". Ruski klub je u vlasništvu ovog naftnog giganta, dok je Crvena zvezda 2010. godine potpisala sponzorski ugovor sa "Gaspromnjeftom", ćerkom firmom "Gasproma".

Od tada je ugovor Zvezde i "Gaspromnjefta" nekoliko puta produžavan.

"Gasprom" je pod ekonomskim sankcijama od 2014. godine, nakon ruske aneksije Krima. Posle invazije na Ukrajinu, novi paketi sankcija obuhvatili su i tu kompaniju. Iz te kompanije nije odgovoreno na upit RSE o razlozima za registraciju ogranka u Srbiji.

Navijač Putin

Klub Zenit se takmiči u ruskoj Premijer Ligi, najvišem rangu državnog takmičenja u toj zemlji.

Ovaj klub je više puta osvojio rusko prvenstvo, a svoj prvi Kup UEFA i prvu međunarodnu titulu osvojio je 2008.

Veliki fan kluba je ruski predsednik Vladimir Putin, koji je rođen u Sankt Peterburgu, gradu iz kojeg je i Zenit.

Kao navijač Zenita prisustvovao je utakmici tog kluba sa Crvenom zvezdom 23. marta 2011. godine u Beogradu. U to vreme Putin je bio premijer Rusije.

Društvo mu je u loži na stadionu Marakana pravio tadašnji predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković, iz vremena kada je vlast u Srbiji predvodila Demokratska stranka.

Bliske veze srpskog državnog vrha sa Putinom nastavljene su i nakon dolaska na vlast Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića 2012. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG