Dostupni linkovi

Međustranački dijalog u Srbiji: Predloženo formiranje nadzornog tela za rad medija


Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je rekao da će nadzorno telo o medijima, koje će biti formirano da "obezbedi politički pluralizam i profesionalnu stručnost", činiti 12 članova, od kojih će polovinu predložiti REM, a ostale celokupna opozicija. 

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da je na sesiji međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima, uz posredovanje Evropskog parlamenta, 18. septembra predloženo formiranje privremenog nadzornog tela koje će pratiti rad medija.

Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstvom Skupštine Srbije, a uz posredstvo Evropskog parlamenta, održava se nakon što je na poslednjim izborima veći deo opozicije odlučio da bojkotuje izbore zbog nezadovoljstva uslovima.

U Srbiji je na vlasti koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističke partije Srbije (SPS).

Ivica Dačić je novinarima 18. septembra rekao i da je predloženo da u sastav Republičke izborne komisije (RIK) privremeno bude dodato šest članova.

On je rekao da će nadzorno telo o medijima, koje će biti formirano da "obezbedi politički pluralizam i profesionalnu stručnost", činiti 12 članova, od kojih će polovinu predložiti Regulatorno telo za elektornske medije (REM), a ostale celokupna opozicija.

"Nadzorno telo će izveštavati o primeni Pravilnika o javnom sevrisu i informisaće javnost o drugim pitanjima koja su važna za izveštavanje medija u izbornoj kampanji", rekao je Dačić.

On je dodao da je dogovoreno da REM donese obavezujuće uputstvo za javni servis.

Dačić je naveo da će u sastav RIK ući šest novih članova iz redova opozicije i isto toliko zamenika.

"Pošto nije bilo saglasnosti oko toga, mislim da su neke političke partije imale određeni strah da ih ne bi, pre svega iz (opozicione Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa) Đilasove platforme optužili da pomažu vlast. Bez obzira ko je prihvatio, a ko nije, vlast će realizovati sve što je prihvaćeno i dogovoreno i radićemo na implementaciji", dodao je.

Dačić je kazao da očekuje da se učesnici dijaloga izjasne da li žele da učestvuju u implementaciji tih dogovora ili ne.

"Bez obzira koliko je sve ovo bilo teško, mislim da je postignut značajan napredak", naveo je Dačić.

Deo opozicionih stranaka koji je 18. septembra učestvovao u dijalogu odbacio je predloge za poboljšanje izbornih uslova. Takav stav su nakon završenog sastanka izneli predstavnici stranaka Zajedno za Srbiju i Narodne stranke, koja je predložila nastavak dijaloga.

Nekoliko opozicionih stranka su delimično ili potpuno zadovoljne predloženim merama, među njima Stranka moderne Srbije, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Socijaldemokratska stranka bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića.

Sesiji 18. septembra u okviru dijaloga nije prisustvovao deo opozicije koji je dan ranije napustio pregovore, nezadovoljan predloženim rešenjima za poboljšanje izbornih uslova.

Bilčik: U dijalogu vlasti i opozicije načinjen značajan iskorak

U međustranačkom dijalogu srpske vlasti i dela opozicije, uz poredovanje Evropskog parlamenta (EP), načinjen je "značajan iskorak", izjavio je novinarima nakon sastanka jedan od posrednika u tim pregovorima Vladimir Bilčik.

Bilčik je rekao da su kofasilitatori, među kojima su predstavnici EP i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, izradili dokument sa "nizom mera koje bi mogle da pomognu Srbiji da unapredi političke uslove za naredne izbore".

"Mislimo da su te mere izvodljive i da bi mogle da pomognu da se stvori klima poverenja u kojoj su angažovani svi koji žele da obezbede da se politika u Srbiji promeni u korist građana, u skladu sa standardima EU", rekao je Bilčik.

On je kazao da evropski posrednici "razumeju da nije svako zadovoljan u potpunosti", ali da "smatraju da to jeste korak napred" i da se "nadaju da će učesnici u dijalogu biti angažovani u sprovođenju mera".

"EP i druge evropske institucije smatraju da bojkot institucija i izbora nije način da se ostvari napredak kad je reč o srpskoj demokratiji i evropskom putu Srbije", naveo je.

Dodao je da se "nada da će svi to imati na umu narednih nedelja".

Bilčik je naveo i da su predstavnici EP spremni da se vrate u Srbiju kako bi pratili sprovođenje mera.

Nakon prve runde sastanka održane 17. septembra, opozicione Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana i Pokret za preokret saopštile su da neće učestvovati u nastavku dijaloga.

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas rekao je da ta stranka neće učestvovati u međupartijskom dijalogu, uz posredovanje Evropskog parlamenta, jer se na taj način ne može doći do uslova za slobodne i fer izbore u Srbiji.

Predsednik Partije slobodnih građana, Pavle Grbović, novinarima je preneo da je ovaj pokret doneo odluku da ne učestvuje u daljem toku dijaloga, zbog toga što vladajuća SNS, ne prihvata ništa od predloženih sugestija opozicije.

XS
SM
MD
LG