Dostupni linkovi

Sankcije Rusiji moguće ako trpe privreda i građani Srbije, tvrdi Dačić


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, 26. februara 2020.
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, 26. februara 2020.

Srbija je ostavila otvorenu mogućnost da odluka o uvođenju sankcija Rusiji bude promenjena, ako srpska privreda i građani počnu da trpe nepopravljivu štetu, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

"Pošto je odluka (Saveta za nacionalnu bezbednost, op.a) još na snazi, to znači da nemamo još taj slučaj", rekao je Dačić za Kurir, 26. marta, i dodao da je u interesu Srbije da ne uvodi sankcije Rusiji. Dodao je, ipak, i da prate kako se ta odluka reflektuje na srpsku ekonomiju.

Srbija do sada, uprkos svim pozivima država Zapada, nije uvela sankcije Rusiji, iako je i glasanjem za rezolucije u Ujedinjenim nacijama (UN) potvrdila da osuđuje invaziju.

Prema Dačićevim rečima, osim pritisaka na Srbiju zbog neuvođenja sankcija, smanjena je i spoljnotrgovinska razmena Rusije i Srbije, dok je, kako kaže, "u nekim zapadnim zemljama koje su uvele sankcije Rusiji, povećana".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedelju, 26. marta, da Srbija već godinu dana "uspeva da izdrži pritiske" i ne uvede sankcije.

On je za televiziju Pink rekao da Srbija još nije uvela sankcije Rusiji, iako su pojedini opozicioni političari najavljivali da bi to moglo da se desi dan nakon izbora u aprilu 2022. godine.

"To je kada se neko drži, ne može uvek, natera vas sila prilika, ali kao što vidite bez zaklinjanja, bez preteških reči, godinu dana smo uspeli da izdržimo te pritiske", rekao je Vučić.

Do sada jedini zvaničnik Srbije koji se otvoreno izjasnio za to da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji, je Rade Basta, ministar privrede. Basta je član Jedinstvene Srbije, koalicionog partnera Dačićevoj Socijalističkoj partiji Srbije.

Upitan kako gleda na Bastin otvoren istup u prilog uvođenja sankcija, Ivica Dačić je ponovio da njegova partija i svi članovi Vlade stoje iza odluke Saveta za nacionalnu bezbednost i državne politike.

"Sve dok je na snazi naša odluka i naša politika u vezi sa sankcijama, mi ćemo je dosledno poštovati", kazao je on.

Srbija je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, ali nije uvela sankcije Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu koja je počela 24. februara 2022.

XS
SM
MD
LG