Dostupni linkovi

Abazović će sa liderima Srbije razgovarati o pretresanju poslanika Crne Gore na granici


Dritan Abazović, Podgorica

Premijer Crne Gore Dritan Abazović je najavio da će pokrenuti pitanje pretresa i dugotrajnog zadržavanja crnogorskih poslanika na graničnim prelazima u Srbiji. O tome će, kako je rekao, razgovarati tokom zvanične posjete Srbiji koja je zakazana za 29. jun.

Abazović je osudio tu praksu granične policije Srbije na sjednici Vlade u četvrtak.

Abazović je kazao i da ne treba posezati za reciprocitetom.

"To ne znači da treba da dozvolimo da nas neko ponižava, ali se ne trebamo koristiti lošom praksom", kazao je Abazović i dodao da je to "Zatvoreni Balkan", a da "Otvoreni Balkan" znači nevidljive granice.

Inače, zadržavanje poslanika Amera Smailovića i Danila Šaranovića na srbijanskoj granici početkom sedmice poslednji su u nizu takvih slučajeva.

Slične neprijatnosti su doživjeli i poslanici Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske partije, Demokrata, URA i manjinskih nacionalnih stranaka.

Detaljni pretresi srpske granične policije dijela poslanika crnogorskog parlamenta počeli su nakon što je Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici 17. juna prošle godine.

Razlog graničnih zadržavanja crnogorskih poslanika je upravo usvajanje Rezolucije, smatra ministar vanjskih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić.

Potpredsjednik Vlade Ervin Ibrahimović je tokom sjednice Vlade kazao da se nada da će posjeta Abazovića Srbiji doprinijeti jačanju bilateralnih odnosa, te da očekuje da će premijer sa svojim domaćinima razgovarati o zadržavanju poslanika na granici.

"Nadam se da građani Crne Gore neće zbog svojih ubjeđenja biti maltretirani na graničnom prelazu u Srbiji, u suprotnom tražiću reciprocitet", kazao je Ibrahimović.

Najavljujući svoju skorašnju posjetu Srbiji, premijer Crne Gore Dritan Abazović saopštio je da te dvije zemlje žele da "resetuju" svoje odnose.

"Predsjednik Aleksandar Vučić i ja smo se saglasili da su dvije države upućene jedna na drugu i da zajednički treba da stvaraju evropsku budućnost zasnovanu na pomirenju i saradnji", saopštio je Abazović početkom juna tokom samita inicijative Otvoreni Blakan koji je održan u Ohridu.

XS
SM
MD
LG