Dostupni linkovi

Šef SZO u Srbiji: Uvođenje COVID propusnica znak mogućeg pogoršanja


Kafe u centru Beograda tokom pandemije

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je 22. oktobra za Radio-televiziju Srbije (RTS) da uvođenje COVID propusnica u Srbiji daje poruku da COVID-19 postaje izuzetno veliki problem koji može da se pogorša.

On navodi i da će efekat uvođenja COVID mera moći da se vidi u toku nekoliko nedelja.

Srbija, inače, od subote, 23. oktobra, uvodi COVID propusnice za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru, a ta mera će važiti nakon 22 sata. Kažnjavanje zbog neposedovanja COVID propusnica u ugostiteljskim objektima počeće od ponedeljka, 25. oktobra, kako je saopšteno iz Vlade Srbije.

Validan COVID sertifikat podrazumeva potvrdu o primljenoj drugoj ili trećoj dozi vakcine ne stariji od sedam meseci, negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan antigenski test koji je validan 48 sati, ili potvrdu o preležanoj koroni ne stariji od sedam meseci.

Pripreme za COVID propusnice u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00

"Srbija je među prvih pet država u evropskom regionu sa najvećim brojem obolelih. Prošle godine znali smo bar jednu zaraženu osobu, sada znamo više od jedne osobe koja je umrla zbog COVID-a. Znamo da vakcinisani ako se slučajno zaraze manje šire virus. Vakcinacija može da preokrene tok epidemije", rekao je on.

Ivanuša kaže da za sada nema podataka da se delta plus soj brže širi i da izaziva težu bolest od običnog delta soja.

“Očekujemo da će nevakcinisane virus da pronađe tokom ove zime. Teško će se bilo ko sakriti od virusa. Kod mnogih može izazvati tešku bolest”, rekao je Ivanuša.

On dodaje da je vakcinacija jedina mera koja pomaže u zaštiti od virusa i naveo da je nedovoljno vakcinisanih u nekim državama i da ih to stavlja u veliki rizik od ozbiljne epidemije, a da zdravstveni sektor ne može da zbrine toliko pacijenata.

Prema podacima koje je iznela premijerka Srbije Ana Brnabić 20. oktobra, u Srbiji je prvu dozu vakcine primilo 54,6 odsto od ukupne punoletne populacije, drugom dozom je vakcinisano 52,5 odsto, dok je treću dozu primilo oko 15 posto punoletnih.

XS
SM
MD
LG