Dostupni linkovi

Srbija najavljuje četvrtu dozu vakcine


Punkt za vakcinaciju u TC Galerija u Beogradu, oktobar 2021.
Punkt za vakcinaciju u TC Galerija u Beogradu, oktobar 2021.

Uporedo sa kampanjom za primanje treće doze vakcine protiv COVID-19 u Srbiji se kao mogućnost najavljuje i četvrta doza.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović smatra da je verovatno da će na proleće biti preporučeno primanje četvrte doze vakcine protiv korona virusa.

On je 18. novembra za list Blic rekao da bi se imunizacija protiv korona virusa u budućnosti mogla obavljati dva puta godišnje.

Prethodno je epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon pomenuo četvrtu dozu vakcine.

On je 8. novembra za TV Pink rekao da oni koji imaju oboljenje koje izaziva smanjeni imuni odgovor ili su transplantirani ili su na hemodijalizi ili su pod određenim terapijama koje obaraju imunitet, treba da prime treću dozu znatno ranije, 28 dana posle druge.

Posle treće doze, kako je rekao, takve osobe imaju razmak od minimum pet meseci do četvrte.

I Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ je u preporuci o primeni buster doze vакcinа prоtiv COVID-19, dao uputstvo za četvrtu dozu.

U toj preporuci, ažuriranoj 2. novembra na osnovu odluke Nacionalnog komiteta za imunizaciju, piše da se buster doza primenjuje nakon najmanje pet meseci od davanja dodatne, treće doze, kod osoba sa urođenim ili stečenim oslabljenim imunitetom (оsоbе које su nакоn nајmаnjе 28 dаnа оd drugе dоzе primilе mRNK vакcinu, као dоdаtnu, trеću dоzu).

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je 13. novembra u Univerzitetskom kliničkom centru Niš da će, kako sada stvari stoje, nova normalnost i realnost biti takva da će građani morati da se vakcinišu na svakih pet, šest meseci, u zavisnosti od vrste vakcine.

Treća doza, tzv. buster (dodatna) vakcina protiv korona virusa u Srbiji je moguća od 17. avgusta kod osoba kod kojih je od davanja druge doze prošlo najmanje šest meseci i bez obzira na to da li spadaju u grupe kojima se preporučuje treća doza.

Četvrtu dozu za sada nije primio nijedan građanin, niti je ona zvanično omogućena.

Prema poslednjim podacima od 19. novembra prvu dozu vakcine primilo je oko tri miliona ljudi, drugu dozu oko 2,9 miliona ljudi, dok je treću dozu primilo 1,3 miliona ljudi. U Srbiji je od COVID-19 do sada umrlo preko 11 hiljada ljudi.

Koje zemlje su omogućile četvrtu dozu?

Krajem oktobra američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) naveo je da osobe sa umereno ili teško „kompromitovanim“ imunitetom mogu dobiti četvrtu dozu vakcine protiv korona virusa nakon šest meseci od treće doze.

Prema CDC-u umereno ili ozbiljno ugrožen imunitet imaju osobe koje se leče od karcinoma, primaoci transplatiranih organa ili matičnih ćelija, osobe sa uznapredovanom ili nelečenom HIV infekcijom i osobe koje primaju velike doze kortikosteroida.

Vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Entoni Fauči (Anthony Fauci) izjavio je 21. novembra za Ej Bi Si (ABC) da nema nejasnoća kada je reč o potrebi da se prime buster doze zbog smanjenja efikasnosti prvih doza vakcine, do kojeg dolazi vremenom.

On je, pozivajući potpuno vakcinisane Amerikance da prime buster doze, rekao da busteri daju duži rok zaštite, mada još nije jasno da li će vakcinisani morati da ih dobijaju svakih šest meseci ili godinu dana.

Nekima treća doza, a drugima ni prva
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:45 0:00

Savetodavni odbor CDC-a je 19. novembra jednoglasno preporučio buster (treće) doze vakcine protiv COVID-19 za starije od 18 godina koji su potpuno vakcinisani.

Ministarstvo zdravlja Turske saopštilo je 16. avgusta, kako je preneo list Hurijet (Hürriyet), da će ova zemlja početi da primenjuje četvrtu dozu vakcine protiv COVID-19 kod određenih grupa.

„Pošto su neke zemlje zahtevale najmanje dve doze Pzifer/BioNTech vakcine za ulazak, četvrta doza će biti dostupna onima koji su već primili dve doze Sinovaca (kineske vakcine) i jednu dozu Pzifer/BioNTech, navelo je Ministarstvo.

Prema novim pravilima, koje je objavilo ministarstvo, zdravstveni radnici i druge prioritetne grupe takođe imaju pravo na četvrtu dozu.

Ministar zdravlja Turske Fahretin Koča napisao je na Tviteru tada da sa medicinske tačke gledišta nema potrebe za četvrtom dozom.

„Ovo je novi aranžman dizajniran posebno da bude u skladu sa pravilima zemalja koje zahtevaju dve doze mRNA vakcina“, naveo je Koča.

Sredinom septembra je izraelski koordinator za pitanja pandemije Nahman Eš (Nachman Ash) rekao da se Izrael priprema kako bi osigurao da ima dovoljno vakcina u slučaju da bude potrebna i četvrta runda vakcinacije protiv COVID-19.

„Ne znamo kada će se to dogoditi, nadam se da neće biti u roku od šest meseci kao ovoga puta i da će treća doza trajati duže“, rekao je Eš za Radio 103 FM.

Nacionalni koordinator za pandemiju Salman Zarka izjavio je da bi Izrael trebalo da počne sa pripremama za sprovođenje četvrte vakcinacije protiv korona virusa.

„S obzirom da je virus ovde i da će i dalje biti ovde, moramo da se pripremimo za četvrtu dozu“, rekao je Zarka izraelskom javnom radiju Kan.

On, međutim, nije naveo kada bi četvrte doze vakcine mogle da budu date.

Gubi li Evropa bitku protiv korona virusa?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:39 0:00

Šta kažu međunarodne organizacije i institucije?

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) smatra da dodatne vakcine kod celokupnog stanovništva za sada nisu opravdane i da umesto toga treba uložiti napore da siromašne zemlje dobiju prve dve doze protiv korona virusa.

Međutim, mnoge zemlje širom sveta u borbi protiv rasta obolelih od COVID-19 pribegle su trećem krugu vakcinacije.

Evropska agencija za lekove( EMA) je u oktobru odobrila davanje buster doze Fajzerove i Modernine vakcine osobama starijim od 18 godina.

EMA je navela da se buster doza može davati odraslima najmanje šest meseci nakon druge doze Fajzera i šest do osam meseci od potpune vakcinacije Modernom.

Od septembra, veliki deo Evrope nudi treću dozu vakcine protiv COVID-19 najugroženijim, starijim i osobama sa ugroženim imunitetom, piše Politiko (Politico). To uključuje Nemačku, Francusku, Veliku Britaniju, Belgiju, Austriju i druge.

XS
SM
MD
LG