Dostupni linkovi

Vulin Sarajevu: Politički pritisci na pravosuđe nisu prihvatlјivi 


Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin osudio je reakcije u Sarajevu zbog hapšenja u Srbiji državljanina Bosne i Hercegovine(BiH) Edina Vranja osumnjičenog za ratne zločine u ratu u toj zemlji 1992-1995, zbog čega je na konsultacije u Sarajevo pozvana i ambasadorka BiH u Beogradu.

„Kada god bi Srbija postupajući po zakonima uhapsila osumnjičenog za ratne zločine nad Srbima, povlačili su se ambasadori i bulaznilo bi se o srpskoj agresiji, a o žrtvama se ne bi progovorila ni reč“, naveo je Vulin u saopštenju.

On je poručio da u Srbiji tužilaštvo radi po zakonu, a Ministarstvo unutrašnjih poslova po nalogu tužilaštva i da tu nema politike.

Prethodno su predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić i član Predsedništva BiH Šefik Džaferović ocenili u zajedničkom saopštenju, da hapšenje Edina Vranja predstavlja "novi u nizu sračunatih progona nad građanima BiH koje vrše srbijanske vlasti, zloupotrebljavajući princip univerzalne nadležnosti u procesuiranju ratnih zločina".

Edin Vranj, nekadašnji načelnik Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije BiH i bivši čelnik Odeljenja za organizovani kriminal BiH, uhapšen je 12. septembra na graničnom prelazu Uvac između Bosne i Hercegovine i Srbije.

Vranj je, kako se navodi u saopštenju MUP-a Srbije, uhapšen na osnovu raspisane policijske potrage zbog sumnje da je izvršio ratni zločin.

On se nalazi u pritvorskoj jedinici Odeljenja za ratne zločine suda u Beogradu.

Ambasadorka Bosne i Hercegovine u Srbiji, Aida Smajić, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je Edin Vranj, u prisustvu advokata koji mu je dodeljen, dao prvi iskaz u Odeljenju za ratne zločine suda u Beogradu u 13. septembra.

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković pozvala je ambasadorku u Beogradu Aidu Smajić na hitne konsultacije povodom hapšenja Vranja.

Prethodno je iz kabineta predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića za RSE rečeno da je ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević odbio da dođe na sastanak u Predsedništvo BiH, na koji ga je pozvao predsedavajući Željko Komšić. Ambasador je, međutim, demantovao navode da je odbio da dođe.

XS
SM
MD
LG